Robert blir Sändarens nya chefredaktör

Robert Tjernberg är Sändarens nästa chefredaktör. En obotlig optimist både om tidningen och om Sveriges resultat i fotbolls-VM.

Sporten var Robert Tjernbergs väg till journalistiken. Han har jobbat kortare och längre tid på flera tidningar, som sport- eller nyhetsreporter.

– Jag kom in i journalistiken på ett gammaldags sätt: jag gick till redaktionen på Alingsås Tidning och frågade om jobb, och fick skriva om matcher på helger och kvällar. Där lärde jag mig tidningstempot, att jobba under press och att hantera känslor och människor.

Från reporter till kommunikatör vid Alingsås kommun. Och nu tillbaka till journalistiken, som chefredaktör vid en organisationstidning.

– Som kommunikatör har jag fått en inblick i ”andra sidan” och en förståelse för hur man resonerar. Jag ser det inte som att jag byter bort något, utan att jag har fått med mig många bra erfarenheter.

Robert Tjernberg växte upp i Vårgårda, en bygd där Missionskyrkan och senare Equmeniakyrkan är stark. Han kom med i dåvarande Missionskyrkan som tonåring och familjen tillhör nu Equmeniakyrkan i Alingsås.

Hur väl känner du samfundet?

– Väldigt väl, pastor Torsten Åhman var lite av en mentor och Equmeniakyrkan har betytt mycket för min utveckling, det är där jag har känt mig mest hemma teologiskt och värderingsmässigt – jag gick ju också min journalistutbildning på Södra Vätterbygdens folkhögskola, som har Equmeniakyrkan som huvudman. Men det är som vanlig medlem jag känner samfundet bäst.

Om Sändaren framhåller Robert Tjernberg att det är en bra produkt, med lojala prenumeranter och ett starkt varumärke som tryckt tidning.

– Men vi har samma utmaning som alla tidningar: hur ska vi konvertera tidningsläsarna till att också läsa tidningen digitalt, och hur når vi ut? Och hur ska vi locka nya läsare? Jag tror absolut att det finns en framtid för papperstidningen men att man samtidigt kan testa nya grepp.

Han är försiktig med att vara alltför bestämd i sina planer för Sändarens framtid – han vill först tala med kollegorna på redaktionen. Men en uppgift är tydlig och ligger också i ägarens uppdrag: digitalisering, utveckling av Sändarens webbnärvaro.

– Det är en jättespännande resa som tidningen har inlett, men där det finns ganska mycket kvar att göra. Jag har en del idéer, det kan till exempel handla om att utveckla arbetsmetoder så att man tänker digitalt när man gör tidningen.

– Vi behöver också stärka varumärket – vi har en bra bredd på kyrko- och samhällsbevakning-
en, jag vill att tidningen är ett gott alternativ till den som vill veta vad som sker i hela den kyrkliga sfären, samtidigt som vi fortsatt ska vara breda och vassast på Equmeniakyrkan.

Hur ska tidningen få bättre ekonomiska resurser?

– Jag har träffat representanter för Equmeniakyrkan, som har sagt att man vill satsa på Sändaren. Så jag får tro på det.

Vad skulle vara ditt önskereportage att själv skriva i Sändaren?

– Det vore intressant att se vad som hände med det missionsarbete som gjordes under tidigt 1900-tal runtom i världen. Att resa runt och se vad som hänt med de skott som sattes.

Hur går det för Sverige i fotbolls-VM?

– Jag är en obotlig optimist, så jag tror att vi klarar gruppspelet och tar oss till kvartsfinal. Där kan allt hända.

Fakta: Robert Tjernberg

Ålder: 34 år

Familj: hustrun Kristina,
arbetsterapeut, barnen Nils,
5 år och Ebbe, inte 1 år ännu

Bor: i Alingsås, kommer att dela arbetsveckan mellan
hemorten och Stockholm

Nuvarande jobb: kommunikatör med press- och sociala medieansvar vid Alingsås kommun

Tidigare erfarenheter: journalist på bland annat GT/Expressen, Jönköpings-Posten, Nu-tidningarna i Småland, var med och startade Borås-Kuriren.

Börjar på Sändaren: i september

Cecilia Jaensson Wallander

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Agneta Lillqvist Bennstam
Tack för denna uttalade önskan om att "se vad som hänt med de skott som sattes" - att se vad missionsarbetet lämnat efter sig!! Och med denna önskan läser jag in att vi kan förvänta oss mera information, kanske debatt, om det internationella arbete vi idag är engagerade i! Välkommen att göra nya upptäckter och att dela dem med Sändarens läsare!
Linda Alexandersson
Goda nyheter! Välkommen Robert!