”Religiösa måste fördöma terrorn gemensamt”

Fredagens terrordåd i centrala Stockholm då fyra personer omkom och 15 skadades är inte bara ett nationellt trauma. Det riskerar också att öka polariseringen i samhället, befarar religiösa företrädare.

– Terrordådet i Stockholm riskerar polarisera och underminera mångfalden i Sverige. Därför behöver religiösa företrädare gemensamt fördöma det som inträffat, säger Elias Carlberg, samordnare i Sveriges interreligiösa råd.

Även om Sverige är ett sekulärt samhälle så består det av individer som bär på olika tro. I krissituationer som efter terrordådet i fredags är det viktigt att samlas omkring det som förenar, poängterar Elias Carlberg.

Sveriges interreligiösa råd har både deltagit i olika ceremonier och manifestationer och gjort uttalande där man fördömer det som hänt.

–Terrordåd är en attack mot den mångfald av etnicitet, kultur och religion som hör hemma i vårt samhälle. Nu måste alla goda krafter, oavsett religiösa förtecken, visa på att terroristerna inte ska lyckas splittra oss och de värderingar vi står för.

Sveriges interreligiösa råd representerar Sveriges buddhistiska samarbetsråd, Sveriges muslimska råd, Judiska centralrådet och Sveriges kristna råd. Elias Carlberg säger att i alla dessa religioner finns en etik som betonar ärlighet, rättvisa och medmänsklighet.

– Vi tror olika, men vi förenas i det goda.  Jag hoppas och tror att terrorister inte ska lyckas försvaga religionens roll i samhället. Tvärtom så kan tron bli en styrka och kraft för individen och ge hopp mitt i det mörka.

Den misstänkte terroristen uppges ha kopplingar till en muslimsk terrororganisation. Vid manifestationer och minneshögtider har representanter för olika muslimska organisationer och föreningar fördömt terrorn.

– Ingen religion kan ta ansvar för vad enskilda människor gör i religionens namn, men det är viktigt att de muslimska företrädarna så snabbt markerade att de tar kraftigt avstånd från det som hänt, säger Elias Carlberg.

Ärkebiskop Antje Jackelén säger till Kyrkans tidning att religiösa ledare har ett stort ansvar i en situation som denna.

– Allt som kan sättas i människors händer kan missförstås och gå fel. Därför behövs det kraftfulla åtgärder också mot religiös extremism. Här har religiösa ledare tillsammans med samhället i stort en viktig roll att spela. Jag har värjt mig mot uppfattningen att hålla tron privat. När religionen hanteras i det offentliga rummet, kan den också utsättas för nödvändig religionskritik.

Hon anser att behovet av interreligiös dialog nu ytterligare ökar.

– Kristna och muslimer står för 50 procent av världens befolkning. Om vi ska få fred i världen är det helt nödvändigt att vi talar med varandra. Missbruk av religion kan förekomma i alla religiösa traditioner.

Vid lunchtid i måndags hedrades offren från terrorattacken då bland annat kungafamiljen och statsminister Stefan Löfven fanns på plats utanför stadshuset. Statsministern talade till de anhöriga och sa att de inte är ensamma i sin sorg. Han lovordade också alla som gjort hjälpinsatser i samband med attentatet:

– Alla ni som upptäckte att ni har en hjälte inom er, som hjälpte och tröstade, kan inte tackas nog. Statsministern avslutade med att läsa en dikt av prästen och författaren Anders Frostensson med orden ”Ur den tröst jag gav en annan, tröst mitt eget hjärta fick”.

 

Christina Larsson

Per Erik Lund

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.