Rekordmånga lämnar Svenska kyrkan

Aldrig tidigare har så många medlemmar lämnat Svenska kyrkan som i år, över 80 000. I och med oktober månad uppgår antalet aktiva utträden till 80 377. Den tidigare högsta helårsiffran på 79 032 från 2004, är redan passerad med två månader kvar av året.

I oktober fortsatte de höga utträdena ur Svenska kyrkan. 20 374 valde att avsluta sitt medlemskap, mer än 7000 fler än under samma månad förra året.

Siffran ligger i nivå med ett kyrkovalsår som 2013 då 20 013 personer gick ur Svenska kyrkan i oktober.

Oktobersiffrorna ligger högre än andra månader, eftersom den som utträder efter 1 november måste betala kyrkoavgift även för året efter.

I år har utträdesifforna varit högre ända sedan Aftonbladet och Sveriges Radios granskning av resor i församlingarna och för Svenska kyrkan i utlandet publicerades i slutet av maj och början av juni.

I september lämnade 12 460 medlemmar Svenska kyrkan, mer än dubbelt så många som samma månad 2015. Även under sommaren lågt siffrorna högt över förra årets siffror.

Augustisiffran på 9 211 är nästan tre gånger så stor som förra årets, då 3104 personer lämnade Svenska kyrkan. Junisiffran på drygt 13 000 var mer än fyra gånger högre än 2015 och 10 000 flera än en normal junisiffra.

Drygt 5 000 medlemmar lämnade kyrkan i juli och det är mer än dubbelt så många som i juli 2015.

De nya hemsidorna som erbjuder utträde ur Svenska kyrkan direkt på webben med elektroniskt ID som underskrift har också påverkat utträdessiffrorna i år, enligt Pernilla Jonsson, analyschef i kyrkokansliet.

– Församlingarna hann godta många av dessa innan det rättsliga läget klargjordes, sade Pernilla Jonsson till Kyrkans Tidning, när siffrorna för september var klara.

Det krävs en egenhändig underskrift för den som vill gå ur Trossamfundet Svenska kyrkan.

De som går ur Svenska kyrkan gör det oftast för att slippa betala kyrkoavgift.

För att slippa att göra det under nästa år, måste en blankett med ansökan om utträde ha lämnas in till församlingsexpeditionen senast den 1 november.

Därför ligger oktobersiffrorna högre än under andra månader.

 

Lennart Lundberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Michael
Varför framgår inte det totala medlemsantalet av artikeln så att man får en uppfattnibg om storleksordningen på medlemstappet?
Per Erik Lund

Svar till Michael

1 januari 2016 hade Svenska kyrkan 6 225 000 medlemmar.


 

 

Peter Bergner
Eftersom jag anser alla religioner att vara av ondo, begärde jag utträde för många år sedan. Men defacto är att de jag talat med och som gjort detsamma de sista åren, har i huvudsak tröttnat på den svenska kyrkans flathet att stå upp för de kristna i samhället! När biskopen gör ett muslimskt ordspråk till sitt och ni vurmar för ett muslimskt innkommande välde, ja då bör ni skämmas och tänka om. Skulle era inkomster beräknas utifrån antal troende som besöker kyrkorna på söndagarna, skulle ni förmodligen inte ha råd med fler än några tiotal kyrkor i sverige. Så kort och koncist kan jag med all säkerhet säga, att det är ert extremt kristendomsfientliga uppträdande och er feghet att stå upp för kristendomens värderingar, som gör att folk mer eller mindre bespottar och lämnar er er nu