Regeringen lovar tuffare tag mot papperslösa

Det ska bli lättare för gränspolisen att kontrollera arbetsplatser för att hitta personer som ska utvisas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss som klubbas i morgon. Regeringen vill även fördubbla böterna för arbetsgivare som anställer papperslösa.

– Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Naturligtvis är det så att de som inte har rätt att vistas här och inte har rätt att jobba i Sverige ska heller inte göra det, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringen lägger därför ytterligare förslag om att göra det lättare för polisen att kontrollera arbetsplatser i jakten på personer som vistas i Sverige illegalt. Det är något polisen länge har efterfrågat.

– Vi kommer att kunna genomföra arbetsplatskontroller självständigt vilket gör oss mer effektiva, säger Lisa Ström, chef för gränspolisenheten i Stockholm. Regeringsförslaget, som klubbas i morgon, innebär att det inte längre ska behövas brottsmisstanke för att polisen ska kunna göra razzior på arbetsplatser.

Lagförslaget kommer av allt att döma att gå igenom riksdagen eftersom att såväl allianspartierna som Sverigedemokraterna är positiva. Därmed kan de nya reglerna börja gälla till sommaren. Men från fackligt håll hörs kritik.

– Vi kan inte varje gång vi tycker något är fel på en arbetsplats ropa på polis. Ordning och reda på arbetsplatserna är en fråga för de fackliga organisationerna, säger Bengt Sandberg, ordförande för Fackligt centrum för papperslösa.

Men migrationsminister Heléne Fritzon (S) köper inte det argumentet.

-För att du ska kunna jobba på en arbetsplats i Sverige så ska du antingen ha rätt att vistas i landet eller ha ett tillstånd för att arbeta. Har man inte det då kan man inte jobba på den svenska arbetsmarknaden. Allt annat måste man hantera på annat sätt, säger hon.

 

 

Taggar:

Papperslösa

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.