Rättelse: Fel i ledartext

På ledarsidan i dagens Sändaren (nr 42/2018) har felaktigheter kring Svenska Kyrkans relation till BDS-rörelsen framförts. Sändaren ber om ursäkt för detta, och kommer även att publicera en rättelse i nästa veckas nummer.

På ledarsidan i Sändaren idag beskrivs att Svenska Kyrkan stöttar BDS-rörelsen, som ibland kritiserats för att vara antisemitisk. Det stämmer inte. Ledarskribenten hade som mål att formulera en tes där vi som kyrkor i Sverige kanske behöver fundera ett varv extra på hur vi jobbar med frågor som antisemitism på hemmaplan, och hur enkelt de blandas ihop med frågor om situationen i Israel/Palestina.
Här gick det snabbt både för ledarskribenten och i korrekturläsning av mig som chefredaktör.
Tillsammans med Josefin Holmström framför jag därför en ursäkt till Svenska Kyrkan. Det blev fel.
Jag vill också understryka att Sändarens hållning inte är att ta någon ställning i den oerhört komplicerade frågan om Israel/Palestina, annat än för de enskilda som drabbas. 
För dem vill vi gärna vara en röst vilken sida de än råkar ha vuxit upp på. 

Robert Tjernberg, Chefredaktör

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag reagerade också på artikeln, den verkar mera som en insändare som har förirrat sig på ledarsidan.
Robert Larsson
Rätt ska vara rätt. Däremot är det väl ingen som kan ifrågasätta Svenska kyrkans komplicerade förhållande till Israel och att det är lätt att se sambandet mellan antisemitismen i Sverige och den ”officiella” synen på Israel.
Claes-Göran Ydrefors
"Jag vill också understryka att Sändarens hållning inte är att ta någon ställning i den oerhört komplicerade frågan om Israel/Palestina, annat än för de enskilda som drabbas". Ber er på Sändaren fundera en stund över vad en hållning som denna innebär? Vad är det då för grundläggande frågor om internationella konventioner ni helt enkelt väljer bort? Vad innebär det att inte ha nå´t att säga om deta? Vad säger ni när ni menar att ni inte har nå´t att säga?
Sven Andersson
Om vi i kyrkan vill vara en kristen röst för dem som “drabbas” - oavsett “vilken sida de än råkar ha vuxit upp på” - behöver vi nog inte bara “fundera” på “frågor som antisemitism” utan även på frågor som islamofobi. Eller tänker jag fel? Inför valet i år skrev 16 kyrkoledare i SKR ett välskrivet brev till svenska politiker om sin oro över utvecklingen i vårt land - sammanfattad i “fyra farliga P: polarisering, populism, protektionism och post-sanning”( https://www.dagen.se/debatt/skr-vem-far-plats-i-dagens-sverige-1.1165290) . Men, när det gäller att nämna problem som antisemitism vid namn var SKR nog lika tyst i sitt brev som ledande kristna i Tyskland var på trettiotalet. Inte heller talades det öppet om islamofobi. Detta trots att SVT tidigare samma månad uppmärksammat prof.Mattias Gardells alarmerande undersökning, att det varje vecka 2017 skett en attack mot en moské i Sverige (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/en-moske-attackeras-i-snitt-varje-vecka) . I stället nöjde sig SKR med att allmänt och mer abstrakt tala om behov av att “religiösa minoriteternas perspektiv beaktas” och om “oron” för “polarisering”. Jag välkomnar därför gärna nya och djärva initiativ från vår kristna media här.
Sven Andersson
Men, för att ett sådant medialt fredsarbete ska gå framåt tror jag att det även behövs visioner. I Sändaren nr 32 ( http://www.sandaren.se/debatt/kristen-munhygien) föreslog jag därför Marias vision om Guds löfte till Abrahams barn (Luk 1:54f) , som en möjlig sådan och föreslog även Sändaren en vinjett kallad Abrahams barn - ett rum med röst åt kristna som judar, muslimer och människor av annan tro - m.a.o. en veckosida om interreligiös/kulturell teologi. Då skulle det synas mer tydligt utåt att vill samtala i en av samtidens mest aktuella frågor och inte bara snackar allmänt och abstrakt om vår vilja till dialog. Såväl min kyrka som Sändaren har dock ännu förblivit tysta inför förslaget så när vi nu fått en ny chefredaktör tar jag därför tillfället i akt att påminna om det och vill du ha hjälp att spana/skriva i ämnet går det bra att kontakta mig. Och om jag skällt mer än lovligt ovan så vill jag gärna avrunda mina ord med att ge dig en stor eloge för att du redan sett till att Sändaren åter fått Kongo på vår karta och ja hoppas vi får se mer av detta även fortsättningsvis. Vill du åka till Kongo och du behöver tolkhjälp går det också bra att höra av sig! Guds rika välsignelser i din gärning!

 

Till minne