Psalmsjungande grupp döms men slipper påföljd

De fem personer som stått åtalade för att ha stört Svenskarna Parits demonstration i maj förra året har idag fått sin dom. De döms för ohörsamhet mot ordningsmakten men slipper påföljd.

Enligt domstolens beslut är det klarlagt att de fem deltagit i en folksamling som stört den allmänna ordningen. Polisens agerande, att först be gruppen flytta på sig och sedan föra bort dem när den första ordern inte åtlyddes, har inte utgjort en otillåten inskränkning av de tilltalades religions-, yttrande- och mötesfrihet, konstaterar domstolen. Men trots att de fem befinns skyldiga utdömer inte domstolen någon påöföljd.

Domstolen har i den delen tagit hänsyn till de argument som de fem angett för sitt agerande nämligen att de ville markera och ta ställning mot åskådningar och värderingar som är oförenliga med ett demokratiskt samhälle, som nazism och rasism på bland annat genetisk grund.

Det var den första maj i år som Svenskarnas parti genomförde en demonstration i Jönköping. Partiet hade fått myndigheternas tillstånd att genomföra demonstrationen. Som en motreaktion genomfördes en gudstjänst utanför Sofiakyrkan i Jönköping. De fem personer som är tilltalade i målet deltog i gudstjänsten. De gick sedan i en grupp om sammanlagt ca 10 personer till den gatukorsning som Svenskarnas Parti skulle passera. Där satte de sig i ring på gatan och sjöng psalmer.

De fem tilltalade har berättat att de uppfattade polisens befallning att lämna platsen men att de trots detta valde att sitta kvar. De har förklarat sitt handlande med att de som kristna haft en moralisk skyldighet att hindra nazismens framfart och att de försökte förhindra hatbrott. De anser att myndigheterna gjorde en felbedömning när Svenskarnas parti gavs tillstånd till demonstrationen.

En person har redan dömts för samma händelse men i en tidigare rättegång. Han dömdes för samma brott och fick dagsböter om sammanlagt 1 500 kronor.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne