Nyhet

Proteststorm och strejk efter Trumps besked

USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad — och ambassaden ska flyttas dit från Tel Aviv. President Donald Trumps beslut har fått snabba konsekvenser: redan nu är en storstrejk utlyst i de palestinska områdena.

Palestiniernas president Mahmud Abbas underkänner USA som fredsmäklare och Hamasrörelsen i Gaza säger att beslutet "öppnar helvetets portar".

Trump däremot, säger att beslutet "borde ha kommit för länge sedan". Och ser man till amerikansk lag stämmer det. Kongressen klubbade med stor majoritet 1995 "The Jerusalem Embassy Act", som förklarar att varje land självt har rätt att utse sin huvudstad och att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem.

Trump ger nu USA:s utrikesdepartement order att börja förbereda en flytt av beskickningen — men han har också skrivit under ett beslut som skjuter upp verkställandet i ett halvår.

Många har varnat för att Trump stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen.

Palestinska befrielseorganisationen (PLO), som slöt fred med Israel på 1990-talet, säger att Trumps uttalande förstör förutsättningarna för en tvåstatslösning. Presidenten Mahmud Abbas, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad för Palestina, drar slutsatsen att USA nu har abdikerat som fredsmäklare.

Ismail Radwan, talesperson för islamistiska Hamas, manar enligt nyhetsbyrån AFP arabiska och muslimska länder att kapa alla ekonomiska och politiska band med USA och att sparka ut amerikanska ambassadörer.

Från israeliskt håll uttrycks desto större glädje. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallar beslutet "en historisk milstolpe".

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) aviserar att frågan kommer upp i FN:s säkerhetsråd.

"Oansvarigt" är ett ord som upprepas i officiella kommentarer från flera länder, bland dem Norge och Turkiet.

Kyrkornas världsråd har också reagerat. I ett uttalande säger man att Jerusalem är en stad ”för tre religioner och två folk”. Man uttrycker ”allvarlig oro” för att en ambassadflytt skulle innebära ett brott mot ”den långvariga internationella konsensusen” att ”Jerusalems status måste avgöras”. Trumps ambitioner hotar även fredsprocessen, menar Kyrkornas världsråd.

I uttalandet hänvisar Kyrkornas världsråds ordförande Olav Fykse Tveit till Jordaniens kung Abdullah II som säger att detta allvarligt hotar säkerheten och stabiliteten i regionen. ”Tillsammans med kung Abdullah vill vi understryka att ’Jerusalem är nyckeln till att uppnå fred och säkerhet i världen’”, skriver Kyrkornas världsråd och uppmanar USA att tänka om.

Även påve Franciskus har uttalat sig. Under onsdagen uttryckte den helige fadern oro över situationen och manade till respekt av status quo i Jerusalem. Enligt nyhetsbyrån Reuters sa påven att han hoppas att ”vishet och klokhet segrar”.

Donald Trump tillkännagav ambassadflytten under onsdagen klockan 19, svensk tid

Att flytta ambassaden från Tel Aviv var ett löfte från Trump under presidentvalskampanjen förra året. Men Trump säger att han ändå stödjer en fredsprocess mellan israeler och palestinier och att vicepresident Mike Pence inom kort åker till Mellanöstern. Amerikanska diplomater har annars fått instruktioner att undvika alla icke nödvändiga resor till Israel, Jerusalem och Västbanken fram till den 20 december, skriver Reuters.

Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen./ TT


Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 — som ledde till skapandet av Israel — var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags.

 

 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar