Prästutspel på DN-debatt: "Det finns fler vägar till Gud"

Är alla religioner lika sanna eller äger kristna Sanningen? Frågan om förhållandet mellan religioner är ständigt aktuell. I höst firar Stockholms domkyrkoförsamling gudstjänst med troende från flera religioner. Nathan Söderbloms ståndpunkt om att det finns olika vägar till Gud har inspirerat, det skriver i dag fem anställda i Stockholms domkyrkoförsamling på DN debatt och frågar samtidigt om Svenska kyrkan har insett vidden av hans ord.

I dag är det 90 år sedan ärkebiskop Nathan Söderblom samlade kristna från kyrkor över hela världen till ett möte som kom att få stor betydelse för att skapa enhet mellan kyrkor. Över 700 delegater från 37 länder samlades i Storkyrkan för öppningsgudstjänst.

För att uppmärksamma det banbrytande arbete som Nathan Söderblom gjorde skriver fem företrädare för Stockholms domkyrkoförsamling, däribland domprost Hans Ulfvebrand i dag på DN debatt om Svenska kyrkans ansvar att fortsätta i Nathan Söderbloms fotspår. 

De skriver: "Frågan är dock om Svenska kyrkan i dag, 90 år efter Stockholmsmötet, verkligen har insett vidden av Nathan Söderbloms ord om att det finns mer än en väg till Gud. Låter kyrkan hans budskap om olika vägar till Gud bli en inspirationskälla för samtal med just dem som kyrkan tidigare inte talat med? Vågar vi som kyrka högt förkunna att judar, kristna och muslimer vandrar mot samme Gud, var och en på sin väg, och att vi därför kan och bör samtala med, lära av och stötta varandra, utan att för den skull överge vår egen religiösa tradition? Vi behöver visa att vi inte är i krig med varandra, att vi inte tävlar i tro med varandra, att vi alla längtar efter att i vår vardag få möta den Gud som är liv. Om vi i Svenska kyrkan anser att andlighet och gudstjänstliv är viktiga för människor, är vi då beredda att öppna våra församlingshem på fredagar så att muslimer utan egen bönelokal kan få be där?

Svenska kyrkan kan fortsatt bidra till att männi­skor möts trots sina olikheter om vi inleder nyfikna och prövande samtal med företrädare för andra religiösa traditioner."

 

Elisabeth Sandberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne