Pokémon Go erövrar världen

"Glöm inte att du alltid är älskad av Gud oavsett antal fångade Pokémon”. Så står det på skyltar utanför Mariakyrkan och domkyrkan i Växjö, som bägge blivit hållpunkter i det nya haussade mobilspelet Pokémon Go.

Aldrig har ett spel laddats ner så fort av så många som Pokémon Go. Sällan har något heller blivit så omskrivet. För här är äntligen ett mobilt dataspel med möjlighet till motion ute i friska luften. Nackdelen tycks vara att människor jagar digitala monster ute i trafiken, eller smyger omkring i buskarna på mindre lämpliga ställen, som exempelvis kvinnohärbärgen. Eller Solliden, där kungafamiljen fått påhälsning mitt i natten av ivriga pokemonspelare.

I en del andra länder har man också reagerat starkt på ett presumtivt okontrollerat spring. Den ryska tv-kanalen Ryssland 24 har rapporterat att böter eller samhällstjänst kan vänta den som exempelvis letra monster inne i en vallokal. Pokémon-spelande  i en kyrka, eller annan helig plats, kan bestraffas med upp till tre års fängelse.

Ryske kommunikationsministern Nikolaj Nikiforov har sagt att han misstänker att ”någon säkerhetstjänst” varit med i utvecklingen av spelet eftersom det använder sig av både mobilens kamera och gps-funktion.

Parlamentsledamoten Denis Voronenkov från Kommunistpartiet säger till nyhetsbyrån Interfax att den som installerar spelet kan ovetandes bli medskyldiga till ett terrordåd eller spionage, rapporterar SvT.

Saudiarabiens ledande prästerskap har för sin del förnyat ett femtonårigt påbud om att spelfenomenet Pokémon är ”icke-muslimskt”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Skapandet i spelet av virtuella gestalter som besitter specifika maktbefogenheter innebär hädelse, enligt det saudiska religiösa rådet, då man menar att detta ger stöd för teorin om den naturliga evolutionen.
Dessutom påpekas att spel inte tolereras inom islam.

Men till Svenska kyrkan är spelarna  välkomna. Kyrkofriden gäller även pokémons, skriver prästerna Stefan och Elin Sundelin i Växjö. De spelar själva spelet och har nu satt upp små skyltar i Mariakyrkan. Så här står det: 

"Välkomna till Mariakyrkans PokeStop!

Passa gärna på att gå in i kyrkan och stanna upp en stund. Tänd ett ljus och be en bön innan du fortsätter. Glöm aldrig att du är älskad av Gud!

(Men tänk på att inne i kyrkorummet gäller Magnus Ladulås lag om kyrkofrid från år 1280 som säger att ingen får fångas eller anfallas i en kyrka. Den gäller även för pokemons!)"

– Det här är såklart en rolig grej, vi vill omfamna hajpen istället för att stänga ut den, säger Elin Sundelin till SVT Småland.

Allhelgonakyrkan i Lund går ett steg längre. På tisdag bjuder man in pokémonspelare till ett så kalla go-event då fyrkan håller öppet och alla som spelar är välkomna förbi.

Församlingspedagog Adam Samuelsson berättar att man ska ha personal på plats som passar på att informera om kyrkans konfirmationskampanj. En organist ska spela och det blir med stor sannolikhet några toner från ledmotivet till Pokémon.

Dessutom kommer kyrkan att hålla med elurtag för att ladda mobiler, kaffe, te och saft.

Även Andreaskyrkan, på Söder i Stockholm, är ett så kallat Pokéstop, där man alltså kan skaffa ny digital utrustning till sitt spel. Här är man dock lite mindre förberedd på invasionen.

-Vi visste inte att Andreaskyrkan var ett Pokestop förrän Sändaren berättade det, säger föreståndare Katarina Alexandersson och förklarar att kyrkans verksamhet mer eller mindre flyttar ut ur lokalrna på sommaren.  

-Därför kommer vi inte att göra något särskilt när det gäller detta just nu, men jag tycker att Växjökyrkornas  initiativ är bra. Att vara välkomnande mot människor som rör sig kring kyrkan är vi vana vid och detta kommer vi att vara även i fortsättningen.

Katarina Alexandersson säger dock att hon ska  skriva om Pokémonstoppet på Andreakyrkans hemsida och Facebooksida.

Då kan hon ju också passa på att informera om kyrkans namn och hemvist på den ekumeniska kartan. Andreaskyrkan tillhör Equmeniakyrkan och har ett förflutet som missionskyrka. I spelet beskrivs den dock som ”baptistkyrkan”. 

 

SÅ FUNKAR POKÉMON GO

● Med hjälp av mobilen ritas en karta upp i telefonen som liknar den verkliga omgivningen. Viktiga platser markeras som "Pokémon-gym", där spelarna tävlar med sina figurer, eller "Pokéstops" där det finns viktig utrustning.

● För att fånga in figurerna behöver spelaren sedan röra sig i olika miljöer. Vattenpokémon föredrar till exempel vattendrag medan gräs- och insektsfigurerna ofta gömmer sig på fält eller i skogar.

● Pokémon Go är det spel som snabbast någonsin toppat listan över mest nedladdade spel hos på Apple och Android, enligt tidningen Financial Times.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.