Pelarhelgon i gemensam bön

Sexton figurer på rad. Skulpturala pelarhelgon från jordens religioner. Alla försänkta i bön för freden. Utställningen Pray visas under hela februari månad i Immanuelskyrkan, Stockholm.

Vernissagen hölls i söndags. Skulpturerna som under söndagsgudstjänsten varit dolda under svarta skynken avtäcktes nu under stilla musik. Konstnärinnan Tora Ceder vädjade om att vi alla måtte begrunda dem i tystnad.

— Titta på utställningen i stillhet och tysthet i respekt för varandra.

Och tyst blev det. En närmast andäktig tystnad innan lovorden och gratulationerna haglade.

Själv är Tora Ceder lycklig över att folk känner, förklarar hon på bred norrbottniska. Skulpturerna i glaserat stengods, som nu står längst ner i kyrksalen och blickar fram mot altaret, berör verkligen.

— Pray, det är ju både ett verb och ett substantiv. Det betyder både bön och att bedja. Det är det vi måste göra, be för fred och försoning varje dag, underströk Immanuelskyrkans församlingsföreståndare Ulla Marie Gunner.

Församlingsmedlemmen Ove Andersson var den som upptäckte utställningen under en resa i somras.

— Skulpturerna påverkade oss som var med på den resan så starkt. Det har ett sådant liv, en fantastisk detaljrikedom. Konstverken har ett budskap till oss; om att vi alla bör förena oss i bön för freden.

Tora Ceder själv säger att det är en stor ära att få visa utställningen, men att hennes figurer fötts ur en djup frustration över tillståndet i världen.

— Allt krigandet och allt lidande som varken politiker eller militärer tycks kunna hejda.

— Så mycket våld görs i religionens namn, men studerar man kärnbudskapen finns det inte en enda som inte förespråkar fred och samexistens. Vi måste tillbaka till den kärnan, för ingen religion är ond.

Tvärtom är religion och religiös frihet viktig, säger Tora Ceder, som själv har en bakgrund inom EFS.

— Har man ingen religion själv, kan man inte förstå andras och då existerar ingen religiös frihet. Och med den friheten måste ju vara fel att tänka att vi tillber olika gudar, det är klart att det är samma Gud. Och om vi då förenar våra böner, borde vi då inte kunna förflytta berg?

Det känns nästan så när företrädare för världens religioner sitter så djupt försjunkna, i samma lotusställning, i samma bön.  Varje omsorgsfullt utmejslad figur har ett personligt uttryck, hudfärg och klädedräkt. Där håller juden sin gyllene menorah i famnen, där glimmar korset på protestantens bringa. Den muslimska kvinnan bär huvuddok och smycke i pannan. En fjäder vajar i indianskans hår.

Tora Ceder har noga studerat de olika religionernas uttryck och många skulpturer har hon sedan skapat utifrån fotografier.

— Det kan man göra om det inte är en specifik individ man vill mejsla fram.

Till varje skulptur finns en text. Den återupprepas i foldern, eller katalogen, som finns att köpa till utställningen.

— Det är ingen beskrivning av de olika religionerna. Bara ett citat från dem som förenar oss, subjektivt valda av mig, säger Tora och berättar att hon började med några få figurer, men att det liksom inte räckte.

— Jag insåg att jag ville ha med alla religioner, så långt jag kände och visste. Jag tänkte mig 15.

Det blev av någon anledning 16 skulpturer som alla representerar en religion, ett folkslag eller, ska vi säga en riktning. Det finns exempelvis både en rysk-ortodox, en katolsk och en protestantisk förebedjare och, något förvånande, en hippie.

— Jo, det är väl lite snedvridet, det finns ju olika riktningar inom alla religioner, men det är kristendomen jag känner till, kommenterar hon. 

— Och hippien? ja, det är ju ingen religion, men där finns ett tydligt budskap om fred, kärlek och flowerpower.

Världens urfolk och deras tro är också väl representerade, med urmannen som en särskild överraskning. 

— Det är klart att de första människorna också trodde. Det finns inga hedningar.

Tora Ceders tidigare arbeten  har inte haft explicit religiösa motiv. Hittills har hon arbetat med naturen och djuren hon har inpå knutarna — fåglar, rävar och älgar. Gärna i naturlig storlek.

— Men när det här kom till mig, då arbetade jag liksom i ett rus, både dag och natt.

Hela utställningen, alla 16 figurerna, gjorde hon på bara fem månader, lite längre om man räknar med planeringen.

Hennes utställning har väckt uppmärksamhet, och till vernissagen, och visningarna, i björkbacken hemma i Arnemark, har åskådarna strömmat.

— Och det fast jag bara gjorde reklam på Facebook.

Succén fortsatte och i konsthallen Piteå, slog hennes skulpturer publikrekord.

Men någon fortsättning på det här temat blir det inte, förklarar hon.

— Jag har nya idéer, men de är inte färdigt än. Det måste få mogna först. 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne