Påven öppnade porten till jubelåret

Påve Franciskus har öppnat den katolska kyrkans jubelår. Han gjorde det bland annat genom att inträda genom den annars stängda Heliga porten i Peterskyrkan.

I dag inleder Katolska kyrkan över hela världen Den gudomliga barmhärtighetens jubelår.

Påve Franciskus kommer att närvara och påve emeritus Benedictus gör ett av sina sällsynta officiella framträdanden vid öppnandet.

Ett jubelår är ett särskilt heligt år inom Katolska kyrkan, utlyst för att fördjupa tro och engagemang. Det brukar firas vart tjugofemte år, men det senaste var år 2000.

Barmhärtighet är ett centralt tema för påve Franciskus och genom att utlysa Barmhärtighetens jubelår vill påven peka på den barmhärtighet som Gud visar oss och som människor ska visa varandra.

Genom den heliga porten kan pilgrimer passera för att få den fullständiga avlat som förknippas med jubileumsåret. För att betona botens sakrament under jubileumsåret kommer Katolska kyrkan också att sända ut ”Barmhärtighetens missionärer”. Det är präster som får befogenhet att förlåta synder som annars måste hänvisas till påvestolen, skriver Catholic News Agency.

Alla präster kommer dessutom ha rätt att upphäva bannlysningsstraff mot den som har gjort abort, utan att först ha fått tillåtelse av sin biskop.

Påven vill att heliga portar öppnas i kyrkor och katedraler runtom i hela världen, för att markera att jubileet ska firas på lokal nivå. På söndag den 13 december öppnas därför stiftets Heliga port i den katolska domkyrkan i Stockholm.

 

Cecilia Wallander

 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.