Patriarken talade på riksdagsseminarium

- Vi är tacksamma för all hjälp, men nu måste världssamfundet gå samman och sätta stopp för terrororganisationen Daesh (IS). Det sade den syrisk-ortodoxe patriarken Ignatius Aphrem II under ett riksdagsseminarium idag.

Seminariet handlade om de kristnas utsatta situation i Mellanöstern, och var arrangerat av de socialdemokratiska och kristdemokratiska riksdagsgrupperna tillsammans med studieförbundet Bilda.

Det var också ett tillfälle för patriarken att lyfta fram sitt brännande ärende.

Han är på ett veckolångt besök, för att besöka sina församlingar, men också för att träffa regering, riksdagsledamöter, kungen och utrikesministern och tala om de kristnas svåra situation i Mellanöstern.

Vördnaden för hans exellens går nästan att ta på. Den syrisk-ortodoxa kyrkans motsvarighet till den katolske påven möttes med stående ovationer när han, och hans sällskap, skred in i den nästan fullsatta Andra kammarsalen.

- Hundra år efter folkmordet, Seifo, då en tredjedel av vårt folk utplånades, är vi på väg mot ett nytt Seifo. Förföljelserna av vårt folk fortsätter, Seifo har inte upphört, sade han från talarstolen

- Förföljelserna av vårt folk är inte bara religiös, den är också etnisk eftersom vi har vårt eget arv och vårt eget språk. Det är ett folkmord och världen måste enas om att detta nya folkmord inte får fortsätta.

Patriarken tog också upp kidnappningen av två av kyrkans biskopar. Deras öde är, trots många rykten, fortfarande höljt i dunkel. För tre dagar sedan kidnappades också en präst nära Homs.

Ignatius Aphrem II vädjade till Sverige att fortsätta visa den gästfrihet och godhet, vi hittills visat.

- Svenskarna har visat respekt för mänsklig värdighet, vår identitet och vår kultur. Vi har släktingar och kyrkor här, så snälla be dem inte återvända hem, för de har inga hem att återvända till. Både han och övriga talare underströk kyrkor och församlingars viktiga roll i hjälparbetet.

- Den bästa hjälpen har vi fått från kyrkorna, för väldigt lite av det vanliga biståndet når människor i denna region. Men av kyrkornas hjälp får vi varenda gnutta; vi ger utbildning, mat, sjukvård och vi har vänförsamlingar och stift över hela världen. Han tog också upp den tyska statens beslut att stötta de lokala kyrkorna.

- Trots att vi pratar om vikten av att hålla isär kyrka och stat, så tror jag det här är det bästa nu. Så sätt tryck på regeringen att kanalisera en del av hjälpen genom lokala kyrkor. Som ni vet går annars det mesta av biståndet till hjälp åt flyktingar i lägren. Men jag tror inte ni hittar någon kristen där. Så om ni vill hjälpa de kristna är inte detta rätt väg. Då måste ni fokusera på att arbeta genom kyrkan i Syrien och Irak, slutade patriarken till stormande applåder.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne