Pastorer riskerar bli utbrända på jobbet

Präster och pastorer ligger i topp när Försäkringskassan rankar de yrken där risken för psykisk ohälsa är störst. Svårigheter att sätta gränser och ett otydliga arbetsbeskrivningar är förklaringen till att så många blir utbrända, menar Mats Carlsson, ordförande i Vision Ekumeniska.

Jimmie Åkessons sjukskrivning för utmattningsdepresson har skapat stora rubriker.  Han är en av de offentliga personer som öppet talat om sin psykiska ohälsa.

— Skammen kring att vara drabbad av psykisk ohälsa håller på att försvinna i takt med att människor blivit mer öppna att berätta, säger psykologen Mattias Lundberg som har anlitats som chefsstöd av bland annat Försäkringskassan.

Vägen ur en utmattningsdepression är lika individuell som vägen till den. Generellt krävs en förståelse hos individen om hur man hamnade i utbrändet för att kunna undvika att det sker igen.  Samma förståelse måste finnas från organisationen sida och även en beredskap att stödja den som drabbats.

— Man kan inte säga att det är en speciell människotyp som drabbas av psykisk ohälsa. Men har man en gång drabbats är risken större att det händer igen, säger Mattias Lundberg.

Statistiken från Försäkringskassan (2013) visar att psykisk ohälsa är det vanligaste skälet till sjukskrivning.  Risken för att drabbas ökar om man har ett så kallat kontaktyrke, alltså arbetar nära människor. I den kategorin finns präster och pastorer.  Det finns ingen separat statistik för de olika samfunden, men Mats Carlsson, är inte förvånad över att präster och pastorer ligger högt på listan.

— Medlemmar i Vision Ekumeniska, som organiserar medarbetare i flera samfund däribland Equmeniakyrkan, vänder sig till oss när de inte får gehör hos sina arbetsgivare. Oftast handlar det om en orimlig arbetssituation med för många arbetstimmar och otydliga arbetsbeskrivningar, säger han.

 

Framför allt brister arbetsgivarna i den kontinuerliga uppföljningen av arbetet. De anställda får inte det stöd man behöver. 

— Det beror oftast inte på ovilja utan på att arbetsgivaransvaret sker på frivillig basis och på att det ibland saknas tillräcklig kompetens. Detta har inget med församlingens storlek att göra.   

Mats Carlsson har ingen färsk statistik, men upplever inte att det blir färre av Vision Ekumeniskas medlemmar som blir sjukskrivna på grund av utmattningsdepressioner, snarare tvärtom.  

— God vilja räcker inte för att komma tillrätta med problemet. Det behövs mycket mer resurser för att förebygga psykisk ohälsa, menar han.

Margareta Smedberg Andersson, personalchef i Equmeniakyrkan och vice ordförande i Arbetsgivaralliansen, säger att det pågår ett förebyggande arbete för att göra arbetsgivarrollen tydligare. 

— Vi försöker öka medvetenheten både hos anställda och arbetsgivare vid olika utbildningstillfällen och i regionala samlingar, säger hon.    

Margareta Smedberg Andersson har delvis en annan bild av antalet sjukskrivningar för psykisk ohälsa bland Equmeniakyrkans anställda. Hon tror inte att den har ökat.

— Men jag vill inte förringa att det är ett stort problem som vi måste göra allt för att förebygga. Att så många blir utbrända tror jag beror på att kyrkans medarbetare har ett starkt eget engagemang och samtidigt en uppgift som kan bli hur stor som helst. Den positiva friheten i arbetet gör att det kan bli svårt med gränsdragningen. Här behövs att arbetsgivarna tar ett ansvar för att stötta sina anställda.

Margareta Smedberg Andersson vill uppmuntra kyrkans medarbetare att ta del av den handledning som Equmeniakyrkan erbjuder.  Det finns också professionellt samtalsstöd att tillgå med erfarna själavårdare och terapeuter.  Dessutom har kyrkan nyligen tecknat ett avtal med Previa företagshälsovård. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.