Palestinska ledare uppmanar PLO att dra tillbaka sitt erkännande av Israel.

Kravet kommer i spåren av USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Enligt ett uttalande uppmanas PLO:s verkställande utskott att dra tillbaka erkännandet av Israel till dess Israel erkänner staten Palestina, återtar beslutet att annektera östra Jerusalem och stoppar bosättaraktiviteter.

Beslutet togs av Palestinska centralrådet, ett framstående organ inom PLO, med 74 röster för och två emot. Det är oklart om det är bindande. Ett tidigare beslut i rådet 2015 om att avbryta säkerhetssamordningen med Israel genomfördes aldrig.

Det var under ett PLO-möte i staden Ramallah på Västbanken som den palestinska ledaren Mahmoud Abbas höll ett två och en halv timme långt inledningstal. Trump borde skämmas, dundrade han. Detta också apropå att USA hotat med indraget bistånd till palestinierna för att de nekat till fredsförhandlingar.

– Vi kan säga nej till vem som helst om det rör vårt öde och vårt folk, och nu har vi sagt nej till Trump. Vi har sagt åt honom att ”århundradets deal” blev århundradets slag i ansiktet – men vi ska slå tillbaka, sade Abbas enligt TIME.

”Århundradets deal” är det fredsavtal som president Trump försöker få till stånd, och som hans rådgivare och svärson Jared Kushner, arbetar för.

Enligt ett uttalande från mötet, som slutade på tisdagskvällen,  kommer man ”aldrig erkänna Israel som en judisk stat” och ska i fortsättningen återigen arbeta för ett FN-erkännande av staten Palestina, ”Det omedelbara målet är den palestinska statens självständighet, vilket kräver ett statusskifte från myndighet med självstyre till full suveränitet” skriver rådet i uttalandet, och klargör att erkännandet av Israel kommer återupprättas när Israel erkänner Palestina som stat.

 

Taggar:

Israel

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne