Pakistans kristna allt mer våldsutsatta

Under den senaste tiden har våldet mot kristna och andra minoriteter i Pakistan trappats upp och kyrkorna vädjar till omvärlden om hjälp. Om ett par veckor reser en grupp från Equmenia-kyrkans och Svenska kyrkans församlingar till Pakistan för att visa sitt stöd och knyta kontakter.

Av Pakistans befolkning på cirka 170 miljoner människor är 97 procent muslimer, majoriteten är sunnimuslimer. Gruppen av extremister ökar och våld och förtryck i religionens namn blir allt vanligare. Den så kallade hädelselagen, som trädde i kraft i början av 1980-talet, används av talibaner och sunniextremister mot kristna och hinduer men även mot shiamuslimer.

— Hädelselagen kom till för att skydda muslimsk tro och används som ett skäl till att förfölja oss. Den som säger något ofördelaktigt om Allah eller Koranen kan straffas med döden. Ofta är det ryktesspridning som sätter igång förföljelsen, berättar Jabran Inayat som lämnat Pakistan och nu är pastor för den pakistanska gruppen i Hallundakyrkan i Stockholm.

 I Pakistans storstäder bor de flesta kristna ihopträngda i slumliknande bostadskvarter. I våras stacks över hundra hus i en sådan stadsdel i brand i Lahore efter uppgifter om att en kristen städare uttalat sig nedlåtande om profeten Muhammad.

En amerikansk regeringskommission varnade nyligen för att situationen för Pakistans minoriteter nått en krisartad nivå och flera människorättsorganisationer har uppmanat Pakistans regering att vidta omedelbara åtgärder mot hot och våld.

— Våldet har eskalerat under de senaste månaderna, men jag har sett hur de kristna diskriminerats under hela mitt liv. Även om man som kristen lyckas skaffa sig en utbildning och ett jobb så behandlas man som en andra klassens medborgare, säger Jabran Inayat.

 

Han kom själv till Sverige för att utbilda sig och sedan återvända hem, men när situationen i Pakistan förvärrades stannade han kvar i Sverige. Hans far, som också är pastor, har flytt till USA.

— Den kristna kyrkan i Pakistan samlas till gudstjänster under bevakning, och det finns alltid en oro för vad som kan hända, säger Jabran Inayat.

Det är viktigt att omvärlden reagerar på det som händer i landet men också att de kristna i Pakistan får känna stöd från andra kristna i världen, menar han. Sedan 1970-talet har Equmeniakyrkan i samarbete med Svenska kyrkan två samarbetspartners i Pakistan; Church of Pakistan och Christian Study Center. I början av 2000-talet var de svenska kyrkorna också med att starta kvinnocentret Talitha Kumi Welfare Society.

 

Förra året genomfördes en första utbytesresa med en grupp från Church of Pakistan till Sverige. I början av september ska medlemmar från några svenska församlingar återgälda besöket, bland annat från Kronoparkskyrkan i Karlstad.

— Vi har en liten Pakistangrupp i vår kyrka med människor som brinner för de kristna i Pakistan. Sedan vi startade för mer än tio år sedan har vi hittat på olika aktiviteter som genererar pengar, bland annat frukostar med intressanta besök och konserter, berättar Ulf Sandén som nu gör sin tredje resa till Pakistan.

Han tycker att det är viktigt att inte bara skicka pengar utan också att lära känna människorna och se deras situation.

— Jag hoppas att kontakten ska innebära ett utbyte av idéer och tankar. Vi har mycket att lära av dem och förhoppningsvis kan vi bidra med något.

 

Bertil Svensson, koordinator för Equmeniakyrkans internationella relationer, säger att de svenska kyrkorna vill fördjupa relationerna till Church of Pakistan.

— Hittills har det mest varit vi som arbetar centralt som har haft relationen till den pakistanska kyrkan, nu hoppas vi att kunna bygga vänförsamlingsrelationer, säger han.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne