Pakistan: "Människor är bedrövade"

Dödssiffran stiger efter bombattacker mot två kyrkor i ett kristet område i pakistanska Lahore. En svensk kyrkoarbetare på plats beskriver en mycket spänd stämning.

 

Fjorton personer har bekräftats döda och över 70 har skadats i attackerna mot det kristna området Youhanabad i den pakistanska storstaden Lahore, uppger räddningstjänsten för Reuters. Bomberna detonerade i samband med söndagsgudstjänsten med bara minuters mellanrum utanför två kyrkor som ligger nära varandra.

Polisen säger till AFP att dödssiffrorna väntas stiga och att katastroftillstånd  utlysts på stadens sjukhus.

- Människor här är bedrövade. En talibanledare tog på sig dådet i dag och sade att de kristna är deras största fiender. Det är en liten klick extrema i samhället som tycker så, men det gör människor rädda, berättar en svensk i Lahore för TT över telefon.

Han är utsänd av sin kyrka, men vill med anledning av säkerhetsläget vara anonym. Han berättar att pakistanska myndigheter nyligen uppmanade landets kyrkor och skolor att skaffa högre murar, säkerhetsvakter och kameraövervakning. Och kanske hade det en viss effekt. Det finns vittnesuppgifter om att ett en säkerhetsvakt förhindrade en ännu större katastrof. Amir Masih satt utanför en affär i Youhanabad när den första explosionen inträffade.

- Jag sprang mot platsen och såg en säkerhetsvakt brottas med en man som försökte ta sig in i kyrkan. Efter att mannen misslyckats sprängde han sig själv, jag såg hans kroppsdelar flyga genom luften, berättar Masih för Reuters.

Youhanabad är Pakistans största kristna område med omkring en miljon invånare, och har utsatts för flera attacker tidigare. Kyrkoarbetaren som TT har talat med uppger att dagens dåd skedde bara ett stenkast från det flickhem där 71-åriga hjälparbetaren Birgitta Almeby arbetade. Hon sköts ihjäl av okända män 2012.

- Det här är fullkomligt vidrigt, säger svensken.

Anna Roxvall/TT

FAKTA

Kristna i Pakistan

Kristna utgör en liten del av Pakistans befolkning - mellan två och fyra procent av landets 180 miljoner.

Religiöst våld i Pakistan mellan majoritetsgruppen sunnimuslimer och minoritetsgruppen shiamuslimer har ökat. Sunnimuslimska extremister står för en stor andel av attackerna mot andra grupper de anser vara kättare.

Kristna har utsatts för flera attacker. 2013 dödades över 80 personer i en självmordsattack mot en kyrka. I slutet av förra året lynchades ett kristet par av en mobb, anklagade för att ha skändat Koranen.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.