Nyhet

På vandring med Lucia

Det är inte bara våra judiska vänner som just nu firar ljusets högtid. Mörkret skingras såklart även av det sicilianska helgonet Lucia och hennes följetåg. Redaktionen på Sändaren har idag avnjutit skönsång och glögg hos våra vänner på Dagen och bjuder nu på delar av historien bakom traditionen.

Slaktad gris och hednisk ljusgudinna
Luciahögtiden som firas just den 13e december anses inleda ljuset och namnet Lucia kommer från latinets lux vilket betyder ljus. Men vad är berättelsen bakom traditionerna? Jo, som vanligt är det en blandning av folktro, kristendom och en och annan ohejdad vana.

I det gamla bondesamhället var 13 december en natt av både faror och övernaturliga krafter. Det var just denna natt som man åkallad ljusets makter, ibland personifierat som en hednisk ljusgudinna som kunde betvinga ljuset att återvända. Många påstod sig dessutom ha sett märkliga väsen på åkern och hört kreaturen tala. Samtidigt skulle alla julförberedelser vara klara och stora julgrisen skulle vara slaktad till luciadagen varför man fick både äta och dricka lite extra denna natt. Som ett minne om den tiden äter många lussebröd och skinksmörgåsar.

Demoner och lussekärringar
Här, i gränslandet mellan folktro och kristendom var man även oroade över Lussekäringen, en demon och ond  kvinnovarelse som kom ridande genom luften med sina följeslagare som kallades för lussiferda. I Västergötland skall man enligt uppgift inte trott på sådana dumheter. Istället var man rädda för Lussegubben som hade precis samma otrevliga egenskaper. Såväl västgötar som övriga svenskar var däremot rörande överens om att den här natten var trollens och svartkonstens natt och därför måste barn, särskilt de olydiga vara på sin vakt annars kunde de rövas bort och dödas.

Glädjeflickan som blev helgon 
Jo, Sanka Lucia är Syrakusas skyddshelgon och föddes i ett aristokratiskt hem där hon enligt berättelserna skall ha botat sin blödarsjuka mor med sin tro. Under kejsar Diocletianus förföljelser av kristna på 300-talet blev Lucia därför en måltavla och hon dömdes till att bli glädjeflicka på bordell. På vägen dit frös tömmarna fast och ekipaget gick inte att rubba. Då hällde man kokande olja på den kedjade Lucia utan att hon kom till skada. Till slut stötte en soldat sitt svärd genom hennes hals men inte ens då dog hon. Först efter att ha fått den sista smörjelsen drog den unga Lucia sitt sista andetag. På Sicilien firas en luciatradition med att barn lämnar mat till helgonet samt till en "flygande åsna" som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda. Firandet av detta katolska och ortodoxa helgon har däremot ganska lite gemensamt, utöver namnet med det svenska Luciafirandet.  

En karl med ljus i hår
Den första gången en lucia med ljus på huvudet finns dokumentariskt belagd är från 1820, och det handlade då om en manlig lucia. Traditionen med en ljusklädd kvinnogestalt kom sedan att växa fram i herrgårdsmiljöerna under senare 1800-tal för att sedan sprida sig till studentmiljöerna. I dag tågarsig Lucia och hennes följe genom ett blaskigt Sverige och värmer upp alla och envar. 

 

Philip DeCroy

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar