Ortodox prästutbildning startas i Sverige

Från och med i höst blir det möjligt att studera till ortodox präst i Sverige. Detta tack vare ett samarbete mellan Sankt Ignatios och Teologiska högskolan Stockholm.

— Detta betyder ett stort steg framåt för den östkyrkliga bildningen i Sverige. Något som är viktigt inte bara för kyrkorna själva utan för hela samhället eftersom de ortodoxa kyrkorna idag har närmare 150 tusen medlemmar i Sverige, konstaterar Michael Hjälm, dekan på Sankt Ignatios, i ett pressmeddelande.

Sankt Ignatios etablerade sig redan 2011 som de ortodoxa kyrkornas egna utbildningsinstitution i Sverige. Sedan dess har man , som en filial till Botkyrka folkhögskola,bedrivit teologisk utbildning i Södertälje,

Men från den 1 juli i år blir man en självständig folkhögskola med eget statsbidrag. Samtidigt  inleds ett närmare samarbete med Teologiska högskolan Stockholm. Tillsammans kommer man att erbjuda utbildning till och med masternivå med östkyrklig inriktning.

— Det är viktigt för oss att kunna erbjuda en fullständig utbildning för blivande präster och församlingspedagoger här i Sverige. Samtidigt är det viktigt att bredda de akademiska utbildningarna som finns i Sverige med ett östkyrkligt perspektiv. Östkyrkan har sina egna källor som i många avseenden skiljer sig från såväl den romersk katolska som de protestantiska kyrkornas. När världen krymper och människor från traditionellt ortodoxa länder kommer hit är det viktigt att kunskapen om dem också ökar, sägerMichael Hjälm.

Men varför väljer Teologiska högskolan nu att  samverka även med de ortodoxa kyrkorna?

— Det är naturligt eftersom Teologiska högskolan Stockholm, förutom teologi, också har program i mänskliga rättigheter, något som är viktigt eftersom östkyrkorna är präglade av att ha levt under olika former av förtryck under lång tid och de mänskliga rättigheterna har varit eftersatta, förklarar högskolans rektor Owe Kennerberg.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice