Nyhet

Ödesdag för katalansk självständighet

I dag kan bli en ödesdag för idén om ett självständigt Katalonien. Den katalanske ledaren Carles Puigdemont ska hålla ett tal inför det regionala parlamentet. Hans anhängare hoppas att talet kommer att innehålla en självständighetsförklaring från Spanien, trots den nationella regeringens motstånd.

Huruvida den 54-årige regionpresidenten faktiskt kommer att göra det är fortfarande oklart. Det är även möjligt att han kommer försöka köpa mer tid.

Puigdemont antydde i en tv-intervju i helgen att regionen skulle kunna gå vidare med självständighetsförklaringen om Madrid vägrade dialog.

- Dagarna passerar, och om den spanska staten inte ger ett positivt besked kommer vi att göra vad vi föresatt oss, säger han till den katalanska tv-kanalen TV3.

Den spanska staten svarade via radiostationen Cope.

- Om den här herren förklarar självständighet så kommer åtgärder att vidtas, sade Soraya Sáenz de Santamaría, vice premiärminister, i går.

Samtidigt vädjar kyrkorna i Spanien om besinning.

– Vi har flera församlingar i Katalonien där människor från olika delar av Spanien och immigranter lever tillsammans i harmoni. Jag hoppas att det kommer att förbli så, säger Fracisco Portillo, generalsekreterare i samarbetsorganisationen för den spanska federationen av fria evangeliska församlingar FIEIDE.

-Vi ber om att det inte ska påverka vår gemenskap i grunden. /TT-AFP

Läs mer om Katalonien, separatism och nationalism i Sändaren nr. 41 som utkommer imorgon. 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar