Nytt stort skattfynd i Israel

Den hade legat på havsbottnen i ungefär 1 600 år när den nu återigen fått se dagens ljus. Dykare har hittat en arkeologiskt viktig skatt från senromersk tid nära den israeliska hamnstaden Caesarea.

Det var för några veckor sedan som dykare upptäckte lämningar efter ett skepp nära hamnen. Sannolikt har fartyget gått i kvav i en storm och dess last spritts ut över bottnen.

Vad dykarna fann var bland annat en sorts oljelampa formad som huvudet på en afrikansk slav, en figurin av mångudinnan Luna samt fragment av tre stora bronsstatyer.

"Metallstatyer är sällsynta arkeologiska fynd eftersom de alltid smältes ner och återvanns under antiken", skriver Jacob Sharvit, chef för marinarkeologi vid Israels fornlämningsmyndighet (IAA) i ett uttalande.

Enligt IAA har sanden på Medelhavets botten skyddat föremålen och många av dem är i "fantastiskt skick".

Där fanns också ett föremål som är format som en val samt en bronskran i skepnad av ett vildsvin med en svan på sitt huvud.

Dessutom fanns där flera tusen mynt, som vägde omkring 20 kilo. Vissa av dem bär bilden av Konstantin den store som var romersk kejsare 306—337 efter Kristus. Andra mynt bär bilden på Konstantins rival Licinius.

Fartygets järnankare har också återfunnits, vilket sannolikt kastades i ett fåfängt försök att undvika skeppsbrottet.


Fakta: Fornfynd i Israel

Fynd av fornlämningar är mycket vanliga i Israel. Det finns en lång lista på arkeologiska nationalparker i landet. Sju av dem finns på Unescos världsarvslista.

TT/AFP

 

 

 

Israel (TT-AFP)

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.