Nyhet

Nytt #metoo- upprop. Om övergrepp inom frikyrkorna

Efter uppropet #vardeljus i Svenska kyrkan har det nu blivit dags för uppropet #igudsnamn om övergrepp inom frikyrkorna.

Två av initiativtagarna är pastorerna Esther Kazen och Karin Ingridsdotter, båda i Equmeniakyrkan. Esther Kazen säger till Sändaren att det här metoo- uppropet riktar sig mot alla kvinnor inom frikyrkorna och inte bara kyrkans medarbetare:

-  Vi riktar oss inte bara till anställda/förtroendevalda utan alla som definierar sig som kvinnor och själva upplevt sexuella övergrepp, kränkningar och trakasserier i en frikyrklig kontext.

För Esther Kazen och Karin Ingridsdotter har det varit viktigt att gå ut med uppropet offentligt innan de fått in namninsamlingar.

-  Uppropet har just startat och vi har alltså precis börjat samla in namn. Det kändes viktigt att gå ut offentligt med namninsamlingen redan från början eftersom vi riktar oss till alla frikyrkor och det är svårt att samordna alla då vi ju är väldigt många.

Varför namnet #igudsnamn?

-  Namnet #igudsnamn syftar till att de övergrepp som sker i kyrklig kontext ofta upplevs ske ”i guds namn” vilket ger en extra dimension i övergreppet. Vi vill ge röst åt de som upplevt detta, visa att de inte är ensamma och ge möjlighet till upprättelse.

Målet med detta upprop handlar mer om att visa på att sådant här förekommer även inom kyrkans verksamhet avslutar Esther Kazen:

-  Målet är inte att namnge någon som begått övergrepp utan att visa på att dessa destruktiva strukturer tyvärr finns även i kyrkosammanhang, och att vi behöver fortsätta jobba för förändring även i kyrkan.

Uppropet kan skrivas på via Facebook eller andra sociala medier.Sändaren uppmärksammade #metoo-uppropet och då särskilt händelser i Equmeniakyrkan i nummer 47/2017.

 

 

 

Aleksandra Stålfors

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar