Nya EU-förhandlingar om konfliktmineraler ger hopp

Den första februari börjar EU en ny förhandlingsrunda som kan leda fram till en obligatorisk certifiering av konfliktminieraler. – En laglig handel med mineraler skulle kunna bli en drivkraft till fred och demokrati i länder som Kongo-Kinshasa, säger Joakim Wohlfeil, policyrådgivare på Diakonia.

Under våren skärpte EU-parlamentet kommissionens förslag om konfliktmineraler vid en omröstning i Strasbourg. Istället för en frivillig certifiering för smältverk och importörer som kommissionen föreslagit vill parlamentet se en obligatorisk lag så att de som importerar produkter innehållande konfliktmineraler tvingas redovisa var dessa kommer ifrån.

— Det var ett beslut som är helt i linje med kraven från Diakonia och det internationella nätverket som arbetar med frågan om konfliktmineraler. Men beslutsprocessen i EU är långsam och vi vet inte hur ett lagförslag exakt kommer att se ut eller när det kommer, säger Joakim Wohlfeil.

Konfliktmineraler som tenn, coltan, volfram och guld finns som komponenter i exempelvis mobiltelefoner, datorer och bilar eller används vid tillverkningen. Amnesty International släppte i förra veckan en rapport där man hävdar att välkända märken som Apple, Samsung och Sony inte gör några grundläggande kontroller för att säkerställa att konfliktmineraler som bryts av barn inte återfinns i deras produkter.

Amnestys redogörelse om vidriga arbetsförhållanden vid brytning av konfliktmineraler stämmer väl överens med vad Diakonia tidigare rapporterat. I december gjorde Diakonia och PMU en gemensam resa, initierad av näringslivet, till Kongo Kinshasa.

— Vi besökte flera gruvor i de östra delarna av landet som till stor del präglas av konflikter. Här träffade vi en mängd aktörer från större och mindre företag, kooperativ för gruvarbetare, civilsamhälle, myndigheter och mineralhandlare. Här fanns exempel på de som seriöst jobbade för att utveckla en laglig handel och de som vi kanske kunde misstänka var en del av problemen, säger Joakim Wohlfeil.

Han definierar konfliktmineraler som ett fenomen som uppstår i områden med värdefulla naturtillgångar där det saknas en fungerande stat och demokratisk kontroll över resurserna. Så länge denna kontroll saknas kommer pengarna från mineralerna att bidra till fortsatt korruption, våld och konflikter.

— Det krävs många olika faktorer för att få fred i Kongo Kinshasa. Men om man istället kan stötta den lagliga mineralhanteringen kan den bli ett redskap för att bygga välstånd och ett demokratiskt samhälle.

Både Equmeniakyrkan och pingströrelsen, huvudmän för Diakonia respektive PMU, har ett brett kontaktnät i Kongo- Kinshasa och andra länder där konfliktmineraler finns. Det har varit en fördel både i kontakten på plats och för att påverka den svenska regeringen och EU-parlamentariker, menar Joakim Wohlfeil.

— Våra systerkyrkor är en stark kraft i flera av de här områdena. De samarbetar också med andra mänskliga rättighets-organisationer för en fredlig och demokratisk utveckling. Men de har krav på att vi inom EU, som är en stor importör av konfliktmineraler, tar vårt ansvar. Både företagen som arbetar för laglig mineralhandel och civilsamhället var eniga om att en bindande EU-lag var viktig för utveckingen i Kongo.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Ett förtydligande: "Coltan" finns aldrig som komponent i elektronik och är inget grundämne. Det är ett mineral/malm som innehåller bl a grundämnen niob och tantal, det är det sistnämnda man är ute efter för kondensatorer med hög kapacitans i små apparater. Jag vill gärna en gång för alla rensa ut "metallen" coltan ur alla för övrigt mycket angelägna reportage om konfliktmineral!
Joakim Wohlfeil
Hej Torsten och tack för en värdefull kommentar. Du har helt rätt i att Coltan (Columbit-Tantalit) är en produkt. Internationellt använder vi sällan namnet Coltan som isåfall kan orsaka förvirring i dokument etc.. Själva konfliktmineralbegreppet brukar ju förkortas 3T+G (= Tin, Tantalium, Tungsten, Gold). Men det är inte heller så lätt att "rensa ut" eftersom det är ett känt begrepp så använder många av oss Coltan liksom Wolfram (fast där är det ju en ren språkfråga) när man måste hålla sig kort. Annars måste man alltid säga ex. "tantalium som är en komponent i Coltant som ni antagligen hört om" etc... Om du har möjlighet komma på ett föredrag brukar jag alltid visa upp exempel på mineralerna i olika stadier av förädling från pyritleran till anrikad sand och sist en tantalium nugget osv... (och då får du dem med rätt namn ;-). Så helt rätt i sak, men i media så anpassar jag mig lite då journalisten ju har begränsat antal tecken till artikeln, eller sekunder i radio/TV. Vänligen //Joakim
Thorsten Schütte
OK, Joakim, det jag mest reagerar på är inkonsekvensen i uppradningar som "Konfliktmineraler som tenn, coltan, volfram och guld" där de andra tre är grundämnen. Bättre att skriva tantal direkt där, för det är ju de ämnet man är ute efter! Och för övrigt: keep on the good work! :-)