Ny översättning av Nya Testamentet släpps idag

Svenska bibelsällskapet offentliggör en ny översättning av delar av Nya Testamentet på Bibelns dag som firas idag, söndag. Men översättningen är bara på prov.

Behövs det en ny översättning av Nya Testamentet? Det frågar sig Svenska bibelsällskapet som nu släpper en översättning på prov av delar av NT - Lukasevangeliet 9:51-19:28 och Galaterbrevet. En grupp bestående av exegeter, stilister - däribland författaren Kerstin Ekman, textkritiker och expertis på grekiska har arbetat fram materialet. 

Syftet med offentliggörandet är att få igång en diskussion om huruvida det behövs en ny översättning, skriver Bibelsällskapet i ett pressmeddelande. Skälen för en revidering är, enligt Bibelsällskapet, att svenska språket förändras, bibelforskningen gör framsteg och översättningsteoretiska förutsättningar och ideal skiftar. Bibelsällskapet vill nu veta om tiden är mogen för ett nytt projekt.

- Vi hoppas att vi får igång ett samtal, därför lägger vi fram ett exempel på hur texterna kan se ut. Tillsammans med översättningarna finns det även frågor för reflektion, säger Mikael Winninge, översättningsdirektor vid Svenska bibelsällskapet.   

Under hela året tar man emot synpunkter på provöversättningen, under 2016 sammanställs synpunkterna och först därefter fattas beslut om det ska göras en revidering. 

Nya testamentets texter, i dess nuvarande form, är från 1981, när Bibel 2000 kom var det NT81 som fanns med. 

Bibelsällskapets uppdrag är att göra Bibeln känd, tillgänglig och använd i Sverige och i andra länder. Det är Bibelsällskapet som efter millenieskiftet ansvarar för översättningarna och har mandat att på egen hand fatta beslut om en översättning.

Bibelsällskapet drog i dagarna igång satsningen Anta Utmaningen som vill få människor att bli dagliga bibelläsare. 

Elisabet Sandberg

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice