Ny möjlighet för det civila samhället

– Idéburet offentligt partnerskap, IOP, är ett helt nytt sätt att samarbeta med det offentliga, där kan vi som organisation gå in i välfärdens kärna och ta ett ansvar för vår tids stora utmaningar, säger Emil Mattsson, direktor i Räddningsmissionen i Göteborg.

Den nyligen presenterade välfärdsutredningen har blåst liv i debatten om övervinster i välfärden. Utredaren Ilmar Reepalu vill begränsa vinster inom privat driven vård, skola och omsorg. Samtidigt öppnar han för de idéburna verksamheterna som en tänkbar växande sektor. Dessutom lyfter han fram IOP-projekten som goda exempel i utredningen.

IOP är en tämligen ny term i svensk välfärd. Bara 16 kommuner har IOP-överenskommelser med ideella organisationer. I Göteborg finns det mest omfattande IOP-projektet i landet. Det är ett unikt samarbete kring ensamkommande flyktingbarn, där kommunen arbetar tillsammans med nio idéburna organisationer som bidrar med olika pusselbitar och kompetenser.

– Det är ju inte bara boende som ett ensamkommande barn behöver. Organisationerna kan bidra med alltifrån fadderskapsverksamhet till fritidsaktiviteter, säger Henrik Eriksson, docent vid Chalmers som tillsammans med Bräcke diakoni och Karlstads universitet ska studera projektet med ensamkommande flyktingbarn i Göteborg.

När det offentliga ropar efter resurser och privata aktörer får kritik för sina vinster så ökar alternativa sätt att hantera välfärdstjänsterna. Henrik Eriksson tror att IOP är ett fenomen som kommer att växa framöver. Än så länge har ett hundratal IOP-överenskommelse tecknats i Sveriges kommuner.

Han beskriver IOP som en form för samarbete som ligger mitt emellan upphandling och föreningsstöd. Vid kommunal upphandling vinner oftast den part som lämnat lägsta anbud på en tjänst. Föreningsstöd innebär att organisationen får en påse pengar som man fritt kan använda. 

– Genom vår forskning hoppas vi kunna sammanställa och analysera den information vi får och kontinuerligt föra tillbaka den till partnerskapet så att de kan utveckla sina arbetssätt, säger Henrik Eriksson. 

Sverige är det land i Europa som upphandlar mest tjänster. Nu ser man nya samhällsutmaningar som upphandlingar inte löser, menar Göran Pettersson, generalsekreterare i Forum – idéburna organisationer med social inriktning.

–  De idéburna organisationerna har ett unikt mervärde som varken går att åstadkomma genom kommunens regi eller genom att handla upp tjänsterna på marknaden, säger han.

Emil Mattsson är entusiastisk inför IOP. Samarbetet kring ensamkommande flyktingbarn har fungerat väl och Räddningsmissionen finns med i ytterligare några IOP-projekt och flera är planerade.

– Det är ett dynamiskt samarbete där ingen av parterna vill tjäna pengar på det vi gör. Vi som ideella organisationer kan använda vår särart för att hantera ett samhällsproblem.  Jag tror att civilsamhället kommer att ta ledningen i välfärdsfrågor framöver. Räddningsmissionen planerar exempelvis ett samarbete med olika parter för att gå in i några av Göteborgs problemområden.

I dag används IOP enbart inom det sociala området och arbetet med utsatta människor dominerar. Henrik Eriksson tror dock att den speciella samarbetsformen kan spridas till fler områden framöver, som exempelvis äldreomsorgen och skolan.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.