Ny lag slår mot Rysslands kristna

I förra veckan stängde ryska säkerhetspolisen ett fotbolls-läger där Equmenia och Equmeniakyrkan var medarrangörer. – Vi har sett att religionsfriheten fått det allt trängre och kommer att försämras ytterligare genom nya lagar, säger Rysslandmissionär Göran Holmberg.

På midsommaraftonen röstade Duman, det ryska parlamentet,  igenom flera nya antiterroristlagar som den ryska nyhetssajten Meduza kallar för ”några av de mest inskränkande i post-sovjetisk historia”. Både för nationella och utländska organisationer kommer de bland annat att innebära att evangelisationsarbete försvåras.

Redan innan den nya lagen införts, vilket förutsätter att president Putin godkänner den, har de evangeliska kyrkorna känt av ett hårdnande klimat under en längre tid. Att myndigheterna tvingade fotbollslägret i Omsk att stänga är ett uttryck för detta.

Göran Holmberg, som var i Ryssland tillsammans med sex ledare från Equmenia för att genomföra fotbollsläger i två städer berättar om hur den ryska säkerhetspolisen abrupt avbröt lägret, trots att myndigheterna gett sitt godkännande till arrangemanget.

– Vi möttes av stängda dörrar när vi kom till anläggningen. Polisen ville undersöka om vi höll på med illegal missionsverksamhet. Lägerdeltagarna fick stå ute i regnet och vänta till dess att sju poliser kom och förhörde både ledare och barn. Ledarna protesterade mot att barnen skulle förhöras, vilket strider mot lagen, men det tog polisen ingen hänsyn till.

Svenskarna fick vänta i en bil i tre timmar under tiden förhören genomfördes. Resultatet blev att lägret stängdes och direktören för sportanläggningen avskedades.

– Vi fortsatte lägret i kyrkan, men utan möjlighet att spela fotboll. Barnen var naturligtvis väldigt besvikna. Nu måste vi ta ställning till om vi kan fortsätta med fotbollsläger i Ryssland, säger Göran Holmberg.

Själv har han arbetat ett tiotal år som missionär i Ryssland och sett hur kyrkornas frihet begränsats undan för undan. Equmeniakyrkan samarbetar med den ryska pingstunionens församlingar i hela Ryssland. De är registrerade och godkända av myndigheterna men kommer nu inte att kunna arbeta lika fritt som tidigare. 

– Det finns naturligtvis en stor oro inför framtiden, men också en stark tro på Gud och på församlingens kallelse. De evangeliska församlingarna genomförde en tre dagar lång fasta med bön om att president Putin inte ska godkänna Dumans beslut.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.