Ny kyrkoledare kritiserar Kabila

ECCs nya kyrkoledare André Bokundoa Bo-Likabe bryter mönstret bland protestantiska kyrkoledare. I ett tal nyligen gick han till skarpt angrepp mot president Kabilas sätt att styra landet.

Katolska kyrkan i Kongo Kinshasa är tydlig i sin kritik mot den politik som president Kabila för, medan de protestantiska kyrkorna hittills varit betydligt mer försiktiga. Men nu ser det ut att bli en förändring. En ny fredsmarsch planeras då katoliker och protestanter står sida vid sida.

I höstas valdes André Bokundoa till ny ledare för ECC, Kristi kyrka i Kongo. ECC är en paraplyorganisation av ett flertal protestantiska kyrkor bland annat Equmeniakyrkans systerkyrkor, pingstkyrkor, lutheraner och presbyterianer. Efter kort tid visade baptisten Bokundoa ett politiskt mod som hans företrädare Marini Bodho saknade.

Ett uttryck för den nye ledarens mer kritiska inställning till sittande regering är att han tillät Francois David Ekofo, rektor för den teologiska fakulteten på det protestantiska universitet i Kinshasa, att hålla ett regimkritiskt tal vid en mässa till minnet av Laurent Kabila, far till den sittande presidenten.

– Talet var ovanligt skarpt. Bokundoa sa bland annat att landet inte styrs på rätt sätt  och uppmanade politikerna att forma en politik så att ”våra barn får växa upp i ett land med mänskliga rättigheter”. Talet skulle knappast kunnat hållas om Marini Bodho fortfarande hade varit ledare för ECC, konstaterar Agneta Bennstam Lillqvist som skriver om Kongo Kinshasa på Equmeniakyrkans blogg.

Det finns flera skäl till att Katolska kyrkan varit mycket modigare i sin kritik av makten än de protestantiska kyrkorna, enligt Bertil Svensson, internationell rådgivare i Equmeniakyrkan.

– Katolska kyrkan är världsvid och man har en stark uppbackning från ledningen i Rom. De protestantiska kyrkorna har olika bakgrund och kopplingar och kanske heller inte känner samma stöd från systerkyrkor i andra länder.

Dessutom nämner Bertil Svensson det faktum att all makt korrumperar. Det har funnits en påtaglig risk att kyrkorna velat hålla sig väl med Kabila och även med hans företrädare Mobutu. För att få kortsiktiga fördelar har man tonat ner kritiken.

– Från svenskt håll kan vi naturligtvis ha våra synpunkter på detta, men det är inte heller vi som får betala priset. Vi måste vara lyhörda och förstå våra systerkyrkors svåra situation. Det hände exempelvis att en kyrkoledares son blev kidnappad, när kyrkoledaren var på Sverigebesök.

Att ECC:s röst inte varit lika tydlig som Katolska kyrkans betyder inte att man inte försökt påverka utvecklingen i landet, säger Kimy Konde, samordnare för Equmeniakyrkans Afrikaarbete.

– Flera personer från Equmeniakyrkans systerkyrkor har suttit i parlamentet och arbetat med lobbyverksamhet. Även om ECC inte uppmanat kyrkorna till gemensamma aktioner så har det ändå skett aktioner på individnivå, säger han.

Nu hoppas Kimy Konde dock att valet av ECC:s nya ledning ska innebära att de protestantiska kyrkorna blir mer frimodiga.  Nu planeras en ny fredsdemonstration/marsch i Kinshasa som kyrkornas lekmän tillsammans med hela det civila samhället kommer att stå bakom.  De tidigare fredsdemonstrationerna har, som Sändaren tidigare rapporterat, brutalt slagits ned av Kabilas säkerhetsstyrkor där många skadats och dödats. Ett våld som starkt fördömts av bland annat FN:s säkerhetsråd

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Agneta Lillqvist Bennstam

Bra att Sändaren belyser Kongo! Ett litet fel kom med i artikeln; talet hölls av Ekofo, inte av Bokundoa. Men tillstånd att hålla detta tal, gavs av Bokundoa. Nu har Ekofo lämnat Kongo för besök i USA. Det skulle kunna bero på det säkerhetsläge som råder och som specifikt drabbar katolska kyrkans präster idag och kanske också Ekofo, efter hans kritiska tal.