Nu skall polisen förhöra alla IS-återvändare

Göteborg är den stad i Sverige varifrån flest IS-anhängare rest till Syrien och Irak. Stadens nordöstra förorter har av polisen pekats ut som "ett skafferi av kanonmat på grund av alla unga män som åkt för att strida och dö för terrorsekten".

Många av de som rest har dödats, några få uppges leva i de små isolerade områden som fortfarande kontrolleras av IS. Drygt 100 har återvänt till Sverige. IS är i dag i stort sett tillbakatryckta i Irak och Syrien. Nu har polisen i Göteborg beslutat att alla kända återvändare ska tas in till förhör, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera. Syftet är att så långt som möjligt utreda vad de har gjort under sina resor.

– Det är ett samarbete med andra myndigheter, vi gör det dels för att upptäcka och utreda eventuella terrorbrott, men det kan även handla om exempelvis bidragsbrott, säger polischef Ulf Merlander till GP.  

Hittills har fem personer förhörts. Enligt Merlander har det inte inletts någon förundersökning mot någon av dem. Ett flertal av dem som hittills har förhörts har erkänt att de varit i Syrien, men ingen har medgivit att de krigat för IS.

Ny terrorlag i Sverige 
Den nya terrorlagstiftningen trädde i kraft i april 2016. Då blev det brottsligt att:

Resa till ett land där man inte är medborgare i avsikt att förbereda eller begå terrorbrott. 

Ta emot utbildning i terrorbrott. Att ge utbildning är brottsligt sedan tidigare.

Resa till ett land där man inte är medborgare i avsikt att ge eller ta emot utbildning när det gäller terrorbrott.

Finansiera en resa som syftar till att förbereda eller begå terrorbrott eller till att ge eller ta emot utbildning när det gäller sådan brottslighet.

Finansiera en person eller en sammanslutning av personer som begår terrorbrott. Finansieringen behöver inte knytas till ett specifikt brott.

TT/Sändaren

Taggar:

Islamism

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.