Nu skall det bli olagligt att vara ateist

Ett nytt lagförslag i Egypten innebär att det skulle bli olagligt att inte tro på Gud och förslaget gillas av landets högsta muslimska råd.

Allt fler unga egyptier tror inte på Gud, och nu har ett lagförslag tagits fram för att hindra detta. En parlamentarisk kommitté ledd av Amro Hamroush vill nu göra det olagligt att vara ateist, och han menar att en sådan lag skulle vara ett viktigt redskap i händerna på de religiösa institutionerna, såväl de muslimska som den koptiska kyrkan i landet.

Förslaget har redan fått stöd från al-Azhar, landets viktigaste muslimska lärosäte, rapporterar al-Araby.

– Det är nödvändigt att anta lagar som hindrar människor från att gå emot människans naturliga instinkter, och straffa dem som blivit förförda in i ateism, säger Mohamed Zaki, från al-Azhar.

Han beskriver ateism som ett gift som börjat få spridning bland unga muslimer.

Lagförslaget har presenterats, trots att det redan finns ett regelverk på plats som gör det möjligt att lagföra ateister, då hädelse mot islam redan är förbjudet i landet. Enligt Religion News Service har åtalen mot hädare blivit allt vanligare i Egypten de senaste åren. De tar Ibrahim Khalil som exempel, en 29-åring som nyligen arresterades och anklagas för att administrera en Facebook-sida för ateister.

Egypten styrs i dag av president Abdel Fattah al-Sisi, som tog över makten från Muslimska brödraskapet i en militärkupp år 2013. Många hade förhoppningar om att när den islamistiska rörelsen förlorade makten i landet så skulle det innebära en större religionsfrihet. De förhoppningarna har sedan länge grusats, och nu planeras i stället lagar som gör det allt svårare att fritt få tro på vad man vill.

Egyptens lagar påverkar också landets kristna minoritet, där det exempelvis är förbjudet att konvertera från islam till kristendom, och regelverket kring kyrkbygge är så pass komplicerat att tillstånd sällan ges. Utöver en diskriminerande lagstiftning har kristna också utsatts för en rad terrorattentat.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne