Nu höjs lägsta pensionsåldern

Idag blev en blocköverskridande överenskommelse om pensionerna är klar. Den innebär bland annat att det blir omöjligt att ta ut pension före 64 års ålder.

I dag har man rätt att börja ta ut sin pension när man är 61 år. Men den så kallade pensionsgruppen föreslår nu att ingen får gå i pension före 64 års ålder. Samtidigt skall en anställd ha rätt att jobba kvar till 69 års ålder.

Höjningen anses vara nödvändig för att pensionssystemet inte ska urholkas när vi lever allt längre. I dag är genomsnittsåldern för när svenskar går i pension 64,5 år. Uppgörelsen innebär också att det hårt kritiserade premiepensionssystemet görs om i grunden. Antalet fonder att välja på ska minskas. Oseriösa aktörer, med det skandaldrabbade Allra som avskräckande exempel, ska bannlysas från det framtida pensionssystemet genom att en ny kontrollmyndighet inrättas.

FAKTA: PENSIONSGRUPPEN

Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen (regeringspartierna och M, L, C och KD), med socialminister Annika Strandhäll (S) som ordförande. Varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet ingår. 

Pensionsöverenskommelsen omfattar hela ålderpensionssystemet (inkomstpension, premiepension och garantipension) och är en helhet där varje parti står bakom helheten. För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga sex partier står bakom förändringen.

Källa: Regeringskansliet

 

Taggar:

Äldrefrågor

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander
Vilket är ännu en stöld från en orättfärdig statsmakt. Många är de som inte ens orkar fram till sextio. Just nu tänker jag på alla äldre slutkörda kvinnor i vården som knappt orkar till 61. När de inte orkar längre, var ska de ta vägen?! Samtidigt blockerar dessa slutkörda män och kvinnor arbetsmarknaden för de unga! Om systemet inte går ihop vid 61, då går det inte ihop vid 64, det förändrar ingenting. Föresten, skulle inte invandringen RÄDDA pensionerna! Viktig info: Se över efterlevnadsskyddet!
Thorsten Schütte

Det var verkligen dags att befria PPM-systemet (ppm = parts per million :-)) från skojare!

 

Till minne

Söndagsservice