Nu förbjuds lådviner utformade som handväskor

Ett lådvin får inte se ut hur som helst. Stockholms tingsrätt sätter nu stopp för viner som säljs utformade som en stuga och en handväska.

Sedan ett antal år säljer ett svenskt företag lådvin på Systembolaget i förpackningar som liknar lyxiga handväskor. Därefter har företaget lanserat ytterligare ett vin i fantasifull förpackning, den här gången i den klassiska faluröda stugan med vita knutar.

Men förpackningarna är lite för fantasifulla. Det är inte förenligt med lagens krav att marknadsföring av alkohol måste vara särskilt måttfull, menar Stockholms tingsrätt som nu hotar företaget med vite om 500 000 kronor. 

Föreningen Alkoholpolitiskt forum anser att domen är välkommen och principiellt viktig.

”Internationell forskning visar att alkoholreklam inte bara leder till att producenter tar marknadsandelar från varandra utan också till att den totala konsumtionen stiger. Länder med mer restriktiv reklamlagstiftning har färre storkonsumenter och färre ungdomar som dricker alkohol.” säger föreningens ordförande Sven Andréasson i ett pressmeddelande.

Det var Konsumentverket som i början av 2016 granskade etiketter och förpackningar i Systembolagets sortiment och uppmärksammade de fantasifulla lådvinerna.

Företaget har tidigare sagt att om det blir en fällande dom, ska de sluta använda förpackningarna.

 

TT/Sändaren

Taggar:

Alkohol

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Vill man snygga upp vinboxen kan man ju göra som jag såg i en norsk hemslöjdsaffär: sticka eller virka ett fodral till boxen :-)

 

Till minne