Nu börjar Taizéhelgen i Jönköping

I dag samlas hundratals unga på ekumeniskt Taizémöte i Jönköping. Tre dagar av workshops, bön och bibelstudier med bröder från Taizé, i Kristine kyrka och Allianskyrkan.

Mötet i Jönköping, som initerats av biskop Fredrik Modéus, pågår i dagarna tre under bön, sång, mingel och mat. Men det blir förstås också workshops och vila. Plats i sovsal ingår i anmälningsavgiften. De olika församlingarna har ordnat med salar och en del familjer tar också emot besökare.

Många väljer att ordna eget boende hos kompisar eller släktingar, men det finns också förbokade hotellrum för dem som vill bo lite bekvämare.                                                                Den mest populära workshopen leds av broder Matthew från Taizé. Till mötet i Jönköping kommer han och broder Jubaraj. Det är mycket ovanligt att bröderna besöker Sverige.        Senast var 2011.

– Många vill ta chansen att lyssna på broder Matthew. Nästan hälften har anmält sig till hans workshop, berättar projektledare Eva Sundell.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få träffa alla. Några har jag haft lite kontakt med redan, men det ska bli så roligt att få ansikten på alla namn. Jag har deltagare från Tyskland och till och med från USA. En korean som studerar i Linköping. Det ska bli väldigt roligt.

 

Fakta: Det var sommaren 1940, mitt under brinnande världskrig, som den schweiziske teologen Roger Schutz slog sig ner i den lilla byn Taizé i Bourgogne i Frankrike för att bygga ett kommunitetsliv. Efter kriget anslöt unga män från olika kyrkliga traditioner och en ekumenisk kommunitet skapades.

Varje år besöker tusentals svenskar Taizé, de flesta är tonåringar. Karaktäristiskt är det enkla livet i tält eller baracker, delandet i samtalsgrupper och vid matutdelningsstationerna, brödernas bibelintroduktioner och de tre dagliga bönerna i Försoningskyrkan.

 

Gudrun Råssjö   Annika Ahlefelt

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Inge Nilsson
Taize rörelsen är ett led i att låta den katolska kyrkan få ett allt djupare inflytande i Svenska kristenhet. Stig Andreasson som varit missionär i katolska länder under många år beskriver bakgrunden till denna rörelse i länken nedan. http://karlektillsanningen.se/wordpress/?page_id=981
Thorsten Schütte

Inge, nu ser Du spöken mitt på jlusa dagen. Jag tycker det är mycket bra att kristna kyrkor närmar sig varandra, jag tror på ekumenikens kraft!

Inge Nilsson
Nej Thorsten jag ser inga spöken, men däremot blinda ledare som öppnar upp våra församlingar för den katolska mysticismen och främmande läror, detta har ett pris. Ande bedömningens gåva i församlingarna ställs på undantag och de gamla sanningarna överges och offras, bit för bit på det ekumeniska altaret. "Blinda ledare! Ni silar mygg och sväljer kameler." "Låt er inte föras bort av alla slags främmande läror."