Norge hedrar sina offer

I dag är det fem år sedan explosionen i Oslos regeringskvarter och massakern på Utøya som sammanlagt krävde 77 dödsoffer. Offren hedras med minnesceremonier med kransnedläggning över hela Norge.

En stor skara hade samlats i regeringskvarteret i centrala Oslo för minnesceremonin för att hedra offren för terrorn den 22 juli 2011.

Efter ett kort inledningstal inleddes ceremonin med att namnen på alla de som dödades lästes upp av medlemmar i Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) vars sommarläger var ett av målen för terrorn.

– Det sticker i hjärtat varje gång namnen läses upp och vid insikten att det var så många, sade AUF:s ordförande Mani Hussaini.

Både han och Norges statsminister Erna Solberg, partiledare för konservativa Høyre, talade om hur nya terrordåd runt om i världen och i Europa påminner om att personer med extrema åsikter finns överallt och är något att ta på allvar.

– Fem år har gått sedan 77 människor miste livet. Fem år sedan den sommardag som blev den mörkaste dagen i Norges historia, sade Erna Solberg.

– 22 juli har lärt oss något viktigt — att extremism kan växa fram inom alla samhällen, avslutade hon.

Erna Solberg tillsammans med det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit lade sedan ner en blomsterkrans vid platsen följt av en stund av tystnad.

Även Jens Stoltenberg, som var socialdemokratisk statsminister när terrordåden hände, närvarade vid ceremonin.

Vid minnesgudstjänsten i Oslo domkyrka tändes ljus för terroroffren och för alla dem som fortfarande kämpar med ett trauma och med sorg.

– De skulle kämpa för saker de trodde på. De hade livet framför sig, men allt revs bort. Familjer miste sina kära och vi var många som miste vänner. Norge miste 77 oersättliga, sade Jens Stoltenberg, i domkyrkan.

Han kallade terrordåden den 22 juli 2011 ett angrepp på förtroendet och öppenheten i det norska samhället. Terror måste bekämpas både genom politiska åtgärder men också genom ett långsiktigt arbete med grundläggande värderingar var hans budskap.

– Det kommer ta tid men vi kommer att vinna. För våra värderingar överlever. Frihet är bättre än ofrihet, tolerans är bättre än intolerans och respekt för liv är bättre än förakt för liv, sade Jens Stoltenberg.

Senare i dag, vid klockan 16, hålls en ceremoni på Utøya som främst är för de berörda. Vissa norska medier tillåts att närvara. Statsministern och kronprinsen kommer att vara med även där. Det är första gången kronprinsen deltar på minnesdagen på ön.

 

TERRORDÅDEN I NORGE 22 JULI 2011

Sammanlagt 77 personer dödades av Anders Behring Breivik i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

I Oslo dödades 8 personer av den sprängladdning, en 950 kilo tung gödselbomb i en skåpbil, som Breivik lät detonera i regeringskvarteren nära den dåvarande socialdemokratiska statsministern Jens Stoltenbergs kontor. Nio personer skadades allvarligt och 200 lindrigt. Bomben exploderade vid klockan 15.25.

Två timmar senare började massakern på Utøya där socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF hade sitt årliga sommarläger. Där sköts 67 personer ihjäl och 2 dog genom drunkning och fall. De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år. 33 personer träffades av skott men dog inte av skadorna. Omkring 560 personer befann sig på ön när Breivik kom dit.

Anders Behring Breivik greps sedan på Utøya och satt frihetsberövad tills dess att han i augusti 2012 dömdes till Norges strängaste straff — 21 års fängelse och förvaring. Förvaring innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället.

Källa: 22 juli-kommissionen, TT

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Stoltenberg är verkligen en ledare när det gäller. Det känns tryggt att han är NATO-chef i dessa röriga tider! se även här: http://kyrkoherdenstankar.blogspot.se/2011/12/gastbloggare-v-thorsten-schutte.html