Nej till förbud mot religiösa friskolor

Liberalerna hade en het debatt om förbud mot religiösa friskolor och mot slöja i lågstadiet. Men landsmötet sade tydligt nej till förslagen. Trots en känsloladdad debatt var de som ville ha ett förbud för både nya och befintliga religiösa friskolor inte i närheten av att vinna.

– De religiösa friskolorna har i flera fall brutit mot svenska skolans värdegrund och skolinspektion har varit för flat, sade Kristina Bergman Alme, ombud från Västsverige.

Liberala kvinnors ordförande Gulan Avci ville att skolan ska vara en fristad för barn som utsätts för religiöst förtryck hemma.

Partistyrelsen ansåg däremot bland annat att ett förbud även skulle drabba de religiösa friskolor som sköter sig.

Partiet står nu fast vid sin linje om att nöja sig med ett stopp för nyetablering. I den heta debatten fanns de som ansåg att förbud egentligen handlar om att man är emot islam. Den bilden protesterade Monica Wahlström, ombud från Västerbotten mot.

– Är det här ett antimuslimskt förslag? Nej, det här handlar om att försvara de svagaste individerna oavsett om de är kristna, muslimer eller andra, sade hon.

Bara Vänsterpartiet driver i dag ett förbud för religiösa friskolor. Regeringen ska dock tillsätta en utredning om skärpt kontroll av sådana skolor.

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Anna Ekström välkomnar Liberalernas beslut, men kallar det samtidigt "en halvmesyr":

– Det är positivt att Liberalerna närmar sig Socialdemokraternas ståndpunkt, men det är synd att man inte går hela vägen. Nu säger man nej till nya skolor, men ja till gamla, säger hon.

S partikongress tog i april beslutet att skolor ska vara helt fria från religiösa inslag.

Lagen säger att konfessionella inslag inte får förekomma i undervisningen. Däremot kan bön och andra religiösa inslag utanför klassrummet tillåtas så länge de är frivilliga för eleverna.

Debatten på Liberalernas landsmöte om ett slöjförbud i förskola och lågstadium var ännu mer känsloladdad.

En talare ansåg att det var dålig politik att "rycka slöjor" från barn. Robert Hannah i partistyrelsen påpekade att eftersom Liberalerna inte vill förbjuda den värsta av alla symboler, nazisternas, då kan man inte heller förbjuda slöja.

– Att bestämma vad föräldrar ska få sätta på sina barn är väldigt långtgående, sade en annan partistyrelseledamot, Per Åke Fredriksson.

Flera talare i andra lägret ansåg dock att slöja inte är vilket klädesplagg som helst. Frida Svensson, Skåne, tyckte att slöjor är ett sätt att få flickor redan i unga år att lära sig att underkasta sig män.

– Det är vår förbannade plikt och skyldighet att stå upp för barnen, sade hon.

– Slöjan är inte ett klädesplagg, det är kvinnoförtryck.

Även förslaget på ett slöjförbud röstades ned med klar majoritet.

 

TT

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.