Nazister på plats i Ludvika varje dag fram till valet

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har beviljats tillstånd att torgföra sina åsikter i centrala Ludvika samt utanför Coop i Grängesberg och Fredriksberg. Tillståndet gäller klockan 11–18 varje dag fram till valet.

Enligt kyrkoherde Gunnar Persson i Ludvika  är Nordiska motståndsrörelsens ambition att vara ett normalt parti och att komma in i fullmäktige och driva rena missnöjesfrågor.

– Men de vill inte tala om själva ideologin, säger han.

 Gunnar Persson har tidigare velat inkludera NMR i en serie politikersamtal som Ludvika församling planerade men som ställdes in efter hård kritik.

Gunnar Persson menar att kyrkan måste våga diskutera antisemitism, främlingsfientlighet och människovärde med NMR. 

– Det är NMR:s idéer som är otäcka och som ligger bakom våldskapitalet, säger han och menar att det inte går att ignorera problemet.

Hab liknar NMR vid en kriminell sekt i stil med Hells Angels och Bandidos.

– Om de står på våra gator, så står de faktiskt på våra gator. Och står de utanför våra skolor, så står de faktiskt där. Då måste vi agera på något sätt. Vi kan inte låtsas som om de inte finns, säger han och understryker samtidigt att man inte ska demonisera människor och kalla dem onda.

– Det är inte fruktbart. Vårt diakonala uppdrag är att tala om att det finns något  gudomligt hos människor som vi inte får kränka. Vi ska vara ljusbärare och vi ska kämpa för det goda. 

Vad ska ni göra konkret?

– Vi behöver samverka med civilsamhället och näringslivet. Och skolan är en viktig aktör som behöver stöd.

Biskop Åke Bonnier skulle, enligt Kyrkans Tidning, vilja råda kyrkoherden att "om möjligt anordna en daglig bönegudstjänst i församlingskyrkan – en gudstjänst med inledande klockringning, med förbön för mångfald och mänskliga rättigheter och med möjlighet att tända ljus".

Kommunalrådet Lars Handegard (v) är starkt kritisk till tillståndet. Han hoppas att polisen har tillräckliga resurser på plats för att kunna garantera människors trygghet och säkerhet.

– Det har man inte haft hittills när NMR varit i farten.

– Det är beklagligt att vi blivit ett sånt här nazistfäste. Nu gäller det att alla goda krafter håller ihop och det tycker jag bland annat Svenska kyrkan varit ett jättebra exempel på. Till exempel när de anordnade sin kärleksdemonstration. Det gäller att vi fortsätter att göra sånt, säger Lars Handegard.

Det är polismyndigheten i Bergslagen som beviljat Nordiska motståndsrörelsens ansökan. Tillståndet gäller allmän sammankomst, politisk information och kaffebord mellan klockan 11–18, från och med den 2 juli, över valet och fram till den sista september.

– De har ansökt som vilket annat politiskt parti som helst. 

Finns det inte risk för oroligheter?

– Det är inget som ligger till grund för vårt beslut. Polismyndigheten jobbar för att alla på ett tryggt och säkert sätt ska kunna utöva sina demokratiska rättigheter. Och vi har inte kunnat neka tillstånd på grund av medborgarnas otrygghet.

JOACIM ÖSTERSTAM

FAKTA: Nazistorganisationen NMR har de senaste åren legat bakom en lång rad våldsamma aktioner, bland annat bombdåden i Göteborg 2017. Flera högt uppsatta medlemmar har dömts för grova brott.

NMR satsar på kommunvalet i Ludvika till hösten. Efter förra valet finns de representerade i kommunfullmäktige genom ett kuppat mandat sedan en sverigedemokrat lämnat sin post. Orten har blivit bas för organisationens verksamhet i Norden.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.