Nyhet

När passionens glöd var farlig

I dag firas kärleken världen över. Men föreställningen om den himlastormande förälskelsen, passionen, men framför allt möjligheten att leva ut den, är ett ganska ungt fenomen. - Tidigare sågs passionen nästan som något farligt, säger historikern Brita Planck.

Brita Planck, verksam vid Göteborgs universitet, har forskat i hur synen på kärleken och äktenskapet förändrats mellan 1750 och 1900.

- Det som förvånar en är ändå vilken betydelse man gav kärleken förr. Det är lätt att tro att allt bara var arrangerat och kärlekslöst, men så var det inte, även om man definierade kärlek lite annorlunda.

Då, berättar hon, handlade det inte om att bli passionerat förälskad, utan mer om att hitta någon man trivdes med.

- Passion sågs nästan som något farligt, eftersom den inte gick att kontrollera. Den fick stanna i böckerna. Kärlek då handlade mer om tillgivenhet, säger Brita Planck.

Vår syn på kärlek uppstod först med den "moderna tiden", det vill säga i början av 1800-talet. Passande nog under den tidsperiod som brukar kallas för romantiken.

- Då blev det ett helt annat fokus på individen. Dessförinnan fanns inte den här föreställningen om att leva ut passionen, till exempel att en bra kärlekshistoria alltid innebär att de båda får varandra på slutet. Tristan och Isolde, Den unge Werthers lidanden, Romeo och Julia och Rousseaus brevroman Julie. Alla slutar "olyckligt", säger Brita Planck.

Det var först senare som idén om det "lyckliga slutet" kom och i dag, berättar hon, har människor en mycket klar bild över hur kärleken bör vara.

- Vi lägger mycket bestämda förväntningar i begreppet kärlek, på ett sätt som man inte gjorde förr. I dag ser man kärleken som en naturkraft där passionen är en självklar del. Kärleken har blivit till ett självförverkligande projekt, framför allt i vår sekulariserade värld, säger Brita Planck.

Att gifta sig utanför sin sociala klass förekom i princip inte förr. Man blev kär i den man skulle bli kär i, helt enkelt.

- Det fanns inte på kartan att man blev kär i någon som inte tillhörde samma samhällskikt, säger Brita Planck.

Därmed inte sagt att vi är så mycket friare i dag.

- I dag gifter sig läkare med läkare och ingenjörer med ingenjörer. Det är väldigt statistiskt säkert samband att vi även i dag träffar en partner från samma sociala skikt.

 

Fakta: Då fåglarna väljer sin partner

Alla hjärtans dag firas den 14 februari på Valentindagen, uppkallad efter helgonet Sankt Valentin från Terni. Han led martyrdöden denna dag kring år 270. Innan han avrättades av kejsar Claudius lär han ha smugglat ut ett kort till den kvinna han var förälskad i, vilket ses som förebild till de Valentinkort som förknippas med Alla hjärtans dag, framför allt i den anglosaxiska världen.

Under medeltiden utvecklades i England, Skottland och Frankrike en sedvänja där man genom lottning parade ihop ungdomar två och två inför den stundande vårens och sommaren lekar och danser. Till detta knöts talesätt och föreställningar med likartat innehåll, såsom att det var på Valentindagen som fåglar valde sin partner.

Källa: Nationalencyklopedin

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar