Myrorna välkomnar nytt momsförslag

Ideella föreningar som Röda korset och Myrorna, som sedan årsskiftet tvingas betala in moms på second hand-försäljning, ska kunna få tillbaka pengar senast i september. Och från nästa år ska de enligt förslag slippa redovisa moms.

Regeringen har fått mycket kritik för att inte ha funnit på någon lösning, trots att finansministern och hennes medarbetare hela tiden bedyrat att de inte vill att föreningarna ska behöva redovisa och betala in moms.

Nu har regeringspartierna och Vänsterpartiet tagit ett så kallat initiativ i riksdagen, i finansutskottet, för att lindra effekterna i år. Och regeringen presenterar ett förslag till långsiktig lösning, från 2016, i en promemoria som också skatteutskottet informerats om.

- Det känns fantastiskt bra, det är en väldigt viktig verksamhet de bedriver, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT om organisationer och att hon tror sig ha hittat förslag till lösning.

Den ena delen av lösningen är ett förslag om att föreningarna momsbefrias från den 1 januari 2016. I år måste de dock fortsätta redovisa moms. Men senast i september ska de enligt finansministern, via ett särskilt stöd, få tillbaka ett belopp som motsvarar den moms de hittills betalat in i år. Därefter, fram till årsskiftet, ska de månadsvis få tillbaka vad de betalar in.

- Vi hade hoppats att vi hade kunnat göra momsbefrielsen retroaktiv, men det var tyvärr inte möjligt, säger Magdalena Andersson.

Kravet på att föreningarna skulle betala moms uppkom efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2013, som Skatteverket sedan hänvisat till.

Senast i mitten av april i år uttryckte nätverket Ideell second hand, som bland annat har Röda korset, Myrorna och Stadsmissionen som medlemmar, stor besvikelse över att regeringen inte hade hittat någon lösning. De hävdade att de nu tvingas lägga mycket tid och kraft på att redovisa moms och att inbetalningarna gör att de inte kan hjälpa människor på det sätt de tänkt sig. En del har talat om att stänga.

Myrornas vd Caroline Andermatt, också ordförande i nätverket, välkomnar de nya förslagen.

- Det är oerhört positivt, vi välkomnar att det händer saker så att vi kan fortsatta att bedriva våra verksamheter med att hjälpa människor som lever i utsatta situationer, säger hon.

Samtidigt väcks följdfrågor om vad lösningen konkret innebär.

- Varför kan vi exempelvis inte momsbefrias redan från detta halvårsskifte, den första juli, i stället för den 1 januari 2016? Och hur ska det gå till rent administrativt att betala in och sedan få tillbaka momspengarna?

Att ideella föreningar fortsatt under året tvingas administrera momsen kan bli problematiskt, påpekar hon.

- Det blir både väldigt mödosamt och väldigt dyrt. Den tiden och de pengarna vill vi hellre lägga på att göra gott i samhället, säger Caroline Andermatt.

Kristdemokraterna och Moderaterna välkomnar regeringens förslag.

- Men jag är helt övertygad om att det inte hade behövt gå så hår långt om regeringen hade varit mer på alerten i vintras och tidigare i vår, säger Aron Modig, KD-ledamot i skatteutskottet.

Även han framhåller det merarbete som berörda nu måste göra med momsredovisningen under resten av 2015.

Niklas Wykman, ledamot för M i skatteutskottet, menar att regeringen varit senfärdig. Han hoppas att regeringen nu har förberett förslaget om momsbefrielse ordentligt så att det inte stöter på problem i Lagrådet, eller strider mot EU:s regler på området.

Han berömmer de ideella föreningars påtryckningsarbete, det har betytt mycket för att det nu ser ut att finnas en lösning, menar han.

Lars Larsson/TT

Anja Haglund/TT

 

Fakta: Moms på ideell second hand

Högsta förvaltningsdomstolen slog i september 2013 fast att mer omfattande ideell second hand-försäljning innebär konkurrens med kommersiella second hand- och antikvitetsbutiker och därför ska betala moms.

I september 2013 förklarade Skatteverket, med stöd av domen, att ideella second hand-butiker inte längre är momsbefriade. Undantagna är butiker som är öppna färre än 24 timmar i veckan och som huvudsakligen är bemannade med ideell personal. Ställningstagandet möttes av starka protester från berörda organisationer.

I januari i år förklarade finansminister Magdalena Andersson (S) i riksdagen att hon "för närvarande" inte avsåg att vidta några åtgärder. Några veckor senare vände hon och lovade en lösning senast under våren.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.