MSB: "Aldrig tidigare haft så hög beredskap"

Läget är fortfarande allvarligt vid de två stora brandområdena kring Ljusdal och i Trängslet i Dalarna, men brandrisken är nu extrem i södra Sverige. MSB satsar på att hålla mycket hög beredskap för nya bränder.

Läget är mycket allvarligt i Sverige, enligt MSB. Brandriskprognoserna hos SMHI skriker eldrött i hela södra Sverige. Men under lördagen väntas regnet komma på flera håll.

- Det är fortfarande ett exceptionellt läge i Sverige med höga brandnivåer, konstaterar Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, under en presskonferens.

Nu riktas oron mot de södra delarna av landet – en oro som kom att bekräftas under fredagseftermiddagen. Vid 15-tiden kom larm om en skogsbrand nära Visjön i småländska Kosta.

Fyra helikoptrar är på plats för att bekämpa branden.

- De håller på för fullt. Just nu jobbar fyra tyska helikoptrar, och när de tankar ska vi skicka upp den litauiska. Det är viktigt att inte få luckor i släckningsarbetet, säger Leif Andrén, operativ chef på MSB i Växjö, till Smålandsposten.

- Generellt sett har vi aldrig någonsin tidigare haft så hög beredskap som nu. Vi har fem tyska helikoptrar och en litauisk helikopter placerade på Växjö flygplats för att hålla beredskap för nya bränder i södra delarna av landet, säger Marcus Årskog, talesperson för MSB:s särskilda organisation för bränderna.

Hela tiden far flygplan över skogarna för att leta rök, inklusive Kustbevakningens flyg som också hjälper till.

Under torsdagen uppstod en brand i Blekinge, men den kunde snabbt släckas tack vare den höjda beredskapen, berättar han.

De fyra flygplan som på fredagen vattenbombar i Kårböle kommer att återgå till sin bas i Örebro när de är klara. De kommer också vara redo för insatser i södra Sverige.

På söndag kommer ett turkiskt plan till Sverige.

- Det kommer vara insatsberett på måndag. Det här är små plan som inte kan flyga så högt, och de kräver klart flygväder för att kunna ta sig hit.

Sverige kommer att avböja ytterligare hjälp utifrån. Anneli Bergholm Söder säger att Sverige kommer att tacka nej till erbjudanden om helikoptrar och markpersonal eftersom man nu byggt upp en beredskap.

- Men det kan ändras. För att inte binda upp styrkor som kan behövas bättre någon annanstans kommer vi att solidariskt tala om vad vi behöver, säger hon.

Sverige har dock tackat ja till Finlands erbjudande om hjälp med skogsbränderna, skriver den finländske inrikesministern Kai Mykkänen på Twitter.

Finland har tidigare haft fullt upp med egna bränder, men läget där är nu så mycket bättre att man kan hjälpa sitt grannland, skriver YLE.

TT


Fakta: Hjälp utifrån

Stödet från andra länder är fortfarande stort.

På fredagen fanns fyra vattenbekämpningsplan på plats i Sverige. Det är två plan från Frankrike och två från Portugal.

Dessutom är ett plan på väg från Turkiet, som väntas anlända på söndag.

Därutöver finns 250 personer i markstyrkor, företrädesvis från Polen, Tyskland och Frankrike plus markstyrkor från nordiska länder.

Källa: MSB

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne