Motionär vill avslå ekumenisk överenskommelse

Avslå förslaget till ekumenisk överenskommelse med Equmeniakyrkan. Det föreslår Ola Isacson som skrivit en motion till Svenska kyrkans kyrkomöte. Men kyrkostyrelsen har redan sagt ja.

I maj sa Equmeniakyrkans kyrkokonferens ja till samma förslag som Svenska kyrkans kyrkomöte ska ta ställning till. Den första sessionen av kyrkomötet hålls 27–30 september, den andra 21–23 november.

Det blev en livlig debatt om förslaget  i Equmeniakyrkans kyrkokonferens. Den slutade med ett ja till överenskommelse, men med en uppmaning till kyrkostyrelsen och kyrkoledare att få till en omformulering i förslaget till lokalt avtal. I detta fanns ordet omdop med, vilket skapade många invändningar. Det arbetet har ännu inte påbörjats.

– Vi avvaktar beslutet i kyrkomötet. När båda parter har behandlat frågan kommer  den gemensamma samtalsdelegationen att träffas igen, säger Olle Alkholm, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan och en av representanterna i samtalsdelegationen.

I den motion som Ola Isacson, Växjö stift, lämnat vill han att kyrkomötet ska uppdra till kyrkostyrelsen att återkomma med en skrivelse där han föreslår att förslaget till överenskommelse avslås.  Det är inte ekumeniskt ansvarigt att ingå en överenskommelse där församlingar med bakgrund i den baptistiska traditionen är uteslutna från att ingå lokala avtal, menar motionären.

 Ola Isacson anser att det snarare kan bidra till splittring än enhet att ingå en överenskommelse som på en central teologisk fråga inte omfattar församlingar som ingår i den ena  av de båda kyrkorna.

– Vi upplevde inte i Missionskyrkan att samfundet splittrades genom att 10 procent av församlingarna tecknade avtal medan den övervägande majoriteten inte gjorde det. Lokalt finns stor frihet att formulera avtalen så att de passar den lokala situationen, säger Olle Alkholm

Om det blir ett ja till ekumenisk överenskommelse även i kyrkomötet så kommer den gemensamma samtalsdelegationen att diskutera frågan om vilka ramar som finns för utformning av lokala avtal.

– Jag vet av tidigare erfarenheter att församlingarna sedan kommer att göra lokala anpassningar. Dessa ska därefter godkännas av Domkapitlet och av Equmeniakyrkan för att bli giltiga, säger Olle Alkholm.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne