Motalas pilotprojekt med gospel lockade nya konfirmander

I Motala missionskyrka har man för första gången kombinerat konfirmationsundervisning och gospelsång i ett pilotprojekt som gett mersmak.

Angela Haxhi är en av konfirmanderna i Motala missionskyrka. Hon har ingen tidigare anknytning till kyrkan men när pastor Eva Joelsson och ungdomsledaren Linnea Hultman Araya besökte hennes skola och berätta om gospelkonfan så blev hon intresserad.  

— Jag gillar att sjunga och tänkte att det kunde vara något för mig. Det har verkligen varit jätteroligt — både att sjunga och att få lära mig mer om kristen tro, säger hon.

Det har varit en liten grupp konfirmander som samlats i Missionskyrkan varje torsdag.  Gospelkonfan har skett i samarbete med Glimåkra folkhögsskolas gospellinje. Vid ett tillfälle höll folkhögskolans gospelgrupp Reliance konsert tillsammans med gospelkonfirmanderna.

— Eftersom det är så få konfirmander har det varit viktigt för dem att få sjunga tillsammans med en riktig gospelkör. Men vi har också medverkat vid flera gudstjänster i kyrkan, berättar Linnea Hultman Araya.

Hon anställdes i höstas som ungdomsledare med musikinriktning i Missionskyrkan för att bland annat arbeta med konfirmation, men hon leder också barndansgrupper och är med i tonårsarbetet. 

— Församlingen hade en längtan att barn och ungdomar ska få lära känna Jesus Kristus och hitta en gemenskap i kyrkan och såg sång och musik som en väg till detta.  Jag tror att de tänkte helt rätt och att det blir en fortsättning på det här arbetet, säger hon.

Linnea är glad över att ha fått vara med om den första gospelkonfan i Motala och tycker att det gått bra att kombinera ganska traditionell konfaläsning med gospelsång.

— Vi delar upp kvällarna så att pastor Eva Joelsson håller i den vanliga konfirmationsdelen och jag ansvarar för sången. Vi har också bildat ett speciellt konfaband med basist, pianist och trummis. Jag tycker att det låter riktigt bra, även om vi inte är tillräckligt många för att sjunga i stämmor.

Ingen av tjejerna i gruppen, för det är bara tjejer, har någon tidigare anknytning till kyrkan. Förmodligen hade ingen av dem lockats av en traditionell konfaundervisning, tror Eva Joelsson. Nästa år hoppas hon på en ännu större grupp.

— Nu när vi har lite erfarenhet kommer vi att gå ut tidigare och göra reklam för vår gospelkonfa.  Det som är lite speciellt med undervisningen är att vi ofta utgår från gospelsångernas texter när vi pratar om tro.  De handlar om kampen och glädjen i livet, om hjälpen från Gud och om det eviga hoppet.

Angela Haxhi tycker att det har varit intressant att få lära sig mer om gospelns historia. Men framför allt tycker hon om att sjunga.

— Jag vet inte vad som händer efter konfirmationen, men jag skulle gärna vilja fortsätta att sjunga gospel.  Det har varit jätteroligt att få lära känna de andra konfirmanderna och ledarna här i kyrkan och det kommer nog att bli tomt att inte få gå hit på torsdagskvällarna, säger hon.

 

Christina Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.