Moskébrand i Eslöv tros vara anlagd

I natt brann det i ännu en moské, denna gång i Eslöv.

När räddningstjänsten kom fram till byggnaden brann det både på utsidan och inne i lokalen - innanför ett krossat fönster. Branden släcktes snabbt och enligt räddningstjänsten har moskén fått begränsade brand- och rökskador.

– Vi har spärrat av platsen och rubricerat ärendet som mordbrand, säger Marie Keismar, vakthavande befäl vid Skånepolisen, till TT.

Islamiska kulturföreningen håller till i flerfamiljshusets källare. Ovanför finns flera lägenheter. Om branden hade tagit fart hade det funnits en stor spridningsrisk till de boende, enligt räddningstjänsten.

– Vi kunde släcka branden i ett tidigt skede. Varken branden eller röken spred sig till lägenheterna, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

– Det rör sig troligen om en anlagd brand. Det finns ingen naturlig orsak till att det skulle brinna i golvet och väggen precis nedanför det trasiga fönstret, fortsätter han.

Kommunalrådet Johan Andersson (S) väcktes mitt i natten för att bli informerad om branden.

– Det som hänt gör mig arg och är helt oacceptabelt. Det här är dels ett hot mot enskilda människor i deras hem och dels ett allvarligt dåd mot en religiös byggnad, säger han till TT.

En krisgrupp i Eslövs kommun samlas nu för att bilda sig en uppfattning om läget, ta kontakt med föreningen och lugna oroliga boende i området.

Ingen människa skadades vid eldsvådan. Om det fanns några vittnen i närheten var oklart tidigt i morse.

Moskén, som ligger i utkanten av Eslöv, har utsatts för flera attentat under hösten. Bland annat har rutor krossats och fasaden sprejats med färg.

På juldagen befann sig 70 personer i en moské i Eskilstuna när ett föremål kastades in och fick moskén att börja brinna kraftigt. Alla lyckades ta sig ut, men fem personer fick föras till sjukhus.

John Alexander Sahlin/TT

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.