Moské får tillstånd för böneutrop

Polismyndigheten ger stiftelsen Växjö muslimer tillstånd för högtalarutsända böneutrop. Ett klokt beslut, menar biskop Fredrik Modeus medan kommunalrådet Anna Terje beklagar beslutet.

Polismyndighetens beslut innebär att moskén får sända böneutrop varje fredag mellan klockan 13.00 och 13.03.45. Beslutet har fattats med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Det innebär att ljudnivån på böneutropet inte får överstiga 45 decibel inomhus i de bostäder och skolor som finns i närheten och inte överstiga 110 decibel i utemiljö.

Kommunalrådet Anna Tenje (M) har tidigare sagt att hon tror att böneutrop inte ökar integrationen. I en kommentar till Smålandsposten efter Polismyndighetens besked vidhåller hon sin åsikt och säger att hon tror att beslutet kommer att öka motsättningarna i samhället. Det är en fråga som rör upp känslor.

­ - Vi vill försvara det sekulära samhället. Hade Svenska kyrkan ansökt om motsvarande sak hade jag också varit emot det, säger hon.

Biskop Fredrik Modeus har under den livliga debatt som förekommit efter att ansökan lämnats in till Polismyndigheten försvarat Växjös muslimers rätt till att ha böneutrop. Enligt honom har polisen nu fattat ett klokt beslut.

­- Beslutet var väntat och är enligt min mening klokt och välbetänkt. Samtidigt har jag respekt för att det väcker känslor och frågor och att vi kan tänka olika i själva sakfrågan, säger han till Smålandsposten.

Även landets ledande politiker är splittrade i frågan. KD-ledaren Ebba Busch Thor uppmanade tidigare i år sina partiföreträdare i landet att rösta nej till böneutrop från moskéer. Även Allianskollegan Ulf Kristersson (M) är skeptisk. Statsminister Stefan Löfven (S) anser att frågan ska hanteras av kommunerna och får medhåll av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Kommunen rekommenderade polisen att tillfråga moskéns grannar före beslut, men det har inte skett eftersom grannarna inte är part i frågan i nuläget, anser polisen.

Tillståndet gäller för ett år.

 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte

Knappt fyra minuter en gång i veckan dagtid - det är verkligen inte mycket att hetsa upp sig över.

 

Till minne

Söndagsservice