Mörkt år för mänskliga rättigheter

Förra året var ett mörkt år för de mänskliga rättigheterna, visar Amnesty Internationals årsrapport. Miljontals människor var på flykt från olika krigshärdar. Amnesty uppmanar nu världssamfundet att agera.

"Det globala svaret på konflikter och missbruk av stater och väpnade grupper har varit skamligt och ineffektivt", säger Sailil Shetty, generalsekreterare för Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Ett sätt skulle vara att de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd avstår från sin vetorätt när det gäller brott mot mänskligheten och folkmord.

- Då skulle man lösa upp vissa knutar och hantera konflikter som i exempelvis Syrien, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare i Amnesty Internationals svenska sektion.

Situationen för flyktingar har förvärrats under förra året. Enligt Amnesty fanns det då omkring 50 miljoner flyktingar i världen, varav fyra miljoner flytt kriget i Syrien.

- Fjolåret är det värsta året sedan det andra världskriget, säger Anna Lindenfors.

Prognoserna för i år och 2016 ser inte mycket bättre ut. Lindenfors tar till exempel upp de områdena som kontrolleras av islamistgerillan Boko Haram och jihadistgruppen Islamiska staten.

- Människorna där lever i ett helt rättslöst samhälle och blir diskriminerade och attackerade.

I fjol inledde Amnesty en kampanj för att stoppa användandet av tortyr. Men rapporten visar att det förekom i 131 länder under förra året.

Några ljuspunkter finns det trots allt, till exempel att det globala vapenhandelsavtalet trädde i kraft på julafton i fjol.

- Det är ett sätt att reglera vapenhandeln i världen. Om det implementeras tror vi att det kommer att påverka oerhört många människor, säger Anna Lindenfors.

TT

 

 

FAKTA

Fakta

 Siffror ur Amnesty Internationals årsrapport:

Krigsförbrytelser förekom i 18 länder.

Väpnade grupper begick övergrepp i minst 35 länder.

Mer än 3 400 personer tros ha drunknat i Medelhavet efter att ha försökt komma till Europa.

Tortyr förekom i 131 länder.

Sex mellan samtyckande personer av samma kön är kriminaliserat i 78 länder.

Källa: Amnesty International

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne