Mord utlöser våg av våld på Västbanken

Mordet på tre israeliska pojkar i Hebron och senare det på en 16-årig palestinsk pojke i Jerusalem har piskat upp stämningen mellan israeler och palestinier. Kravet på hämnd har eskalerat på bägge sidor och lett till våldsamma sammandrabbningar som nu sprider sig till andra delar av landet.

Raketbeskjutning från och flyganfall mot Gaza har ägt rum de senaste dagarna som en direkt följd av morden. Sju medlemmar av Hamas väpnade gren har dödats, uppger israelisk militär. Från palestinskt håll uppges att minst 60 civila dödats varav flera barn.
 

Situationen i området är nu mer ansträngd än den varit på flera år. Många israeliska bosättare och extremnationalister har tagit saken i egna händer. Grupper av israeliska nationalister ska ha öppet attackerat palestinier på gatan. I en palestinsk förort till Jerusalem skars bildäck sönder och på rutorna har prayats budskap som ”Död åt alla araber”, och Alla araber är fiender".Vid begravningen i fredags av den palestinske pojken samlades tusentals personer och under processionen med kroppen till begravningsplatsen ska de ha ropat intifada, intifada.

När det senare under helgen framkom att den 16-åriga palestinska pojken förmodligen brändes till döds levande spred sig våldsamheterna till  arabiska byar norr om Jerusalem.
Håkan Bengtsson, direktor för det Teologiska institutet i Jerusalem, lämnade Israel för några dagar sedan och befinner sig nu i Sverige, men beskriver situationen i landet som oerhört explosiv. 
— Händelserna den senaste veckan visar hur utvecklingen helt ligger i händerna på extremistgrupper på båda sidor, och deras positioner besannas i sådana här dåd. Det sorgliga är att det saknas mandat och regeringskraft  från någon sida att hindra det som sker, säger han.
— Men att gå in i Gaza och försöka utrota Hamas leder ingenstans. Hamas ideologi lever även utanför gränserna, säger han och påpekar att  många palestiner upplever det som en extra provokation eftersom man nu högtidlighåller den heliga fastemånaden Ramadan.
 

Att det exploderar nu förvånar ändå inte Håkan Bengtsson. Snarare att det inte smällt tidigare. Ända sedan i påskas har stämningen varit mycket spänd i Jerusalem, berättar han. Ingen säger ”den tredje intifadan”, men han tycker mönstret  nu liknar hur det var vid den första. 
— Det är en tragedi som går utöver all politisk retorik. För oss som arbetar i försök till dialog och samförstånd över gränserna är det extra sorgligt att se hur den religiösa polariseringen tilltar, säger han.
 

David Jakobsson, deltagare i Sveriges kristna råds ekumeniska följeslagarprogram har nyligen lämnat Jerusalem och befinner sig sedan några dagar i byn Yanoun nära Nablus på norra Västbanken, omgivet av bosättningar. Flera attacker har ägt rum i området, till exempel har ett bostadshus där stora förråd med djurmat förvarades, bränts ned.

-Den militära närvaron har ökat markant och byborna känner sig rädda att det ska bli värre och befarar att de nu få fler restriktioner än tidigare, till exempel möjligheten att ta sig igenom de av Israel militärbevakade jordbruksgrindarna i den mur som skiljer deras hem från åkrarna de brukar. Palestinierna känner att de blir bestraffade kollektivt för det som hänt, berättar han


David jakobsson bekräftar bilden av upploppsliknande situationer på gatorna i Jerusalem, men förklarar att det parallellt pågår aktioner som manar till lugn. Många fredsaktivister har spontant samlats på Jerusalems gator för att demonstrera mot det upptrappade våldet och begäret av hämnd.
Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har manat till lugn och det pågår försök med egyptiskt medling att nå vapenvila.
— Hamas är inte intresserat av en eskalering eller ett krig i Gaza, men kan samtidigt inte tiga om den fortsatta aggressionen mot Gaza och Västbanken, säger Bassem Naim, ledande medlem av islamistiska Hamas, till AFP.




 

 

Fakta: Bakgrund

I måndags för tio dagar sedan hittades tre israeliska tonåringar som varit försvunna i nära tre veckor begravda utanför Hebron på Västbanken. Israel anklagade direkt Hamas för att ligga bakom bortförandet och mordet på dem och utlovade hämndaktioner.
 

När senare under veckan en 16-årig palestinsk pojke hittades mördad i västra Jerusalem i direkt anslutning till begravningen av de tre tonåringarna, misstänktes det genast vara en hämndaktion. Mordet fördömdes av både palestinska och israeliska ledare men samtidigt beskyllde palestinier israeliska bosättare för mordet på 16-åringen och i ett uttalande krävde den palestinske presidenten Mahmud Abbas ett israeliskt fördömande av dådet, vilket senare också kom från premiärminister Netanyahu.

Sex personer, utpekade som judiska extremister, har gripits för mordet på 16-åringen.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne