Minst 235 döda i attack mot moské

Minst 235 personer har dödats i en attack mot en moské i norra Sinai i Egypten. Även ambulanser som var på väg mot sjukhuset med skadade blev beskjutna. – Det här är den allvarligaste attacken i Egyptens historia, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Den statliga nyhetsbyrån Mena räknar till minst 235 döda, och cirka 130 skadade, i attacken under fredagsbönen.

Enligt tidningen Asharq Al-Awsat engelskspråkiga utgåva säger det egyptiska hälsoministeriet att även ambulanserna som var på väg med skadade till sjukhuset blev attackerade. Även moskébesökarnas bilar blev beskjutna.

Vid attacken, cirka fyra mil väster om provinshuvudstaden al-Arish sprängde extremister en bomb och sköt mot Rawda-moskén i samband med fredagsbönen. Moskén uppges främst samla säkerhetsstyrkornas personal och deras anhöriga.

– Det här är den allvarligaste attacken i Egyptens historia. Det kommer med all säkerhet att leda till kraftiga åtgärder från Egyptens regering och fortsatt förvärra den rådande situationen i Sinai, säger Mellanösternexperten och statsvetaren Anders Persson.

Enligt nyhetsbyrån AP säger lokal polis att det var män i fyra terrängfordon som öppnade eld mot dem som befann sig i moskén under fredagsbönen.

Moskén är belägen i ett område i närheten av den israeliska gränsen. I september dödades 18 personer ur den egyptiska säkerhetsstyrkan efter sammandrabbningar mellan IS och den egyptiska polisen och säkerhetsstyrkorna.

Rawda-moskén ligger några mil väster om provinshuvudstaden al-Arish, vid medelhavskusten i norra Sinai. 

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi säger att den dödliga moskéattacken kommer att besvaras med ”brutal styrka”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Armén och polisen kommer att hämnas våra martyrer med hårda insatser för att återställa säkerheten och stabiliteten under en period framöver, sade president Abd al-Fattah al-Sisi i ett tal i egyptisk tv.

Presidenten har utlyst tre dagars landssorg till följd av attacken.

Ännu har ingen tagit på sig dådet, däremot har IS uttalat hot mot sufier i området redan i oktober förra året. IS och andra jihadister anser dem vara ”kättare”.

Mellanösternexperten och statsvetaren Anders Persson har varit i Sinai – ett område som beskrivs som otillgängligt och slutet.

– Det är inte mycket information som kommer ut från det här området. Det är fattigt och det är radikalt. Attacken kommer intensifiera människorättskränkningar och olagliga gripanden, säger Andreas Persson.

En källa säger enligt BBC att det var säkerhetsstyrkans personal som var måltavla för männens attack men det är fortfarande okänt vilka som ligger bakom attacken.

Direkt efter attacken så kallade president Abdel Fattah al Sisi till ett extra regeringsmöte uppger den statliga televisionen. Inrikesministeriet kommer också att öppna en utredning för att ta reda på vilka som ligger bakom attacken skriver Daily News Egypt.

I nuläget har Utrikesdepartementet inga uppgifter om skadade eller döda svenskar.

– Vi avråder från alla avresor till den delen av Sinai, säger Patric Nilsson, kansliråd vid UD.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.