Miljörörelser lämnade FN:s klimatmöte i protest

Sex gröna organisationer lämnade på torsdagen FN:s klimatförhandlingar i Warszawa i protest mot att samtalen höll på att rinna ut i sanden. Kristna Act Alliance valde däremot att stanna kvar.

Henrik Grape på Svenska kyrkan förklarar  beslutet att stanna kvar för tidningen Dagen

- Ett av skälen var att Act i många fall är ett stöd till utvecklingsländer som har färre delegationer än den rika världen. Om vi också lämnar brandskattas de på kunskap vilket inte gynnar dem.

Henrik Grape förklarar vidare att de inte ville ge upp dialogspåret. Han menar också att det finns möjligheter till öppningar, men att man avsäger sig möjligheterna om man lämnar mötet.

Naturskyddsföreningen var en av organisationerna som valde att lämna förhandlingarna. I ett pressmeddelande skriver de att den stora majoriteten av den samlade internationella miljörörelsen anser att något nytt måste göras för att bryta den negativa spiral som nu präglar klimatförhandlingarna.

”Det är fullständigt oacceptabelt att regeringarna inte tar sitt ansvar när klimatforskarna är så tydlig med vad som måste göras. Det finns över huvudtaget inga konkreta förslag om hur världen skall minska sina utsläpp från 2015 till 2020 vilket är den tidsperiod som är avgörande för att undvika en temperaturökning på två grader. Vi måste nu ge en kraftfull signal till hela världen om att de pågående förhandlingar inte löser uppdraget med att undvika katastrofala klimatförändringar, ” skriver Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Den svenska miljöministern Lena Ek, som nu sitter i förhandlingar i Warszawa med ministrar från övriga länder, säger till TT att läget ser fastlåst ut för tillfället.

- Det verkar ganska svårt att få ihop en arbetsplan för de kommande förhandlingarna. Några länder bromsar processen kraftigt, framför allt Indien, men också Venezuela, Bolivia, Saudiarabien och även Kina.

Under FN:s klimatförhandlingar i Warszawa, som avslutas under fredagen, är förhoppningen att länderna ska komma närmare en överenskommelse inför mötet i Paris 2015. Där ska ett klimatavtal klubbas som ska börja gälla från 2020.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice