Människohandel eller frivilligt tiggeri?

Vad går att göra för utsatta EU-medborgare och vad kan de själva göra för att påverka sin situation? Det blev många frågor och en del svar under en konferens i Göteborg.

I förra veckan anordnade Räddningsmissionen i Göteborg tillsammans med en rad andra kyrkor och organisationer en konferens om utsatta EU-migranter.

Frågan om utsatta EU-medborgare som kommer till Sverige har diskuterats livligt de senaste åren. Det har bland annat väckts krav på tiggeriförbud. Så sent som för någon vecka sedan sände SVT ett uppmärksammat program som avslöjar en omfattande människohandel med utsatta människor från främst Bulgarien och Rumänien.

– Vi vet inte om människohandeln har ökat eller om det är vi som blivit mer medvetna om vad som pågår i takt med att vi fått större kunskap. Men människohandeln i den här gruppen är större än vi tidigare trott, säger Mats Paulsson, chef för polisens människohandelsenhet i Göteborg.

Räddningsmissionen är en av de organisationer som hävdat att de flesta som tigger gör det av fri vilja. Har man missbedömt situationen? Nej, säger Ulrika Falk bestämt. Hon är verksamhetsledare för utsatta EU-medborgare i Räddningsmissionen.

– Vi måste våga tänka två tankar samtidigt. I de flesta fall handlar det om fattiga människor som kommer till Sverige för att skaffa sig och sina familjer ett bättre liv. Under konferensen har också flera personer berättat om att de pengar som ges i muggen är ett effektivt sätt att ge bistånd.  Men vi förnekar inte att det finns samvetslösa personer som utnyttjar sina landsmäns utsatthet. Detta måste vi med all kraft kämpa mot.

Geta Iorgu, som är rom från Rumänien, har fått hjälp genom Stadsmissionen i Stockholm att starta ett eget företag. Nu fanns hon på plats i Smyrnakyrkan för att företräda sin förening Roma EU-migranter i Sverige.

— Jag startade föreningen eftersom det inte fanns någon organisation som företrädde EU-migranterna gentemot myndigheter och politiker. Vi har mött bland annat socialborgarrådet i Stockholm och kunnat påverka så att det nu finns fler sovplatser.

Hon medverkade i ett seminarium där Stadsmissionens projekt ”EU-migranter som resurs” presenterades. Genom projektet, som pågår på fyra platser i landet, vill Stadsmissionen hjälpa EU-medborgare till sysselsättning för att komma ur tiggeriet.

– De lever i fattigdom och utanförskap i hemlandet, men det gör de även här. I Sverige är situationen svårare på många sätt eftersom de inte kan språket och ofta inte har någonstans att bo. Ändå kommer de hit för att de trots allt kan tjäna mera pengar här, sa projektkoordinator Tove Fransson.

Nästan 300 personer deltog i konferensen som anordnades för andra gången. Förhoppningen var att skapa en plattform för erfarenhetsutbyte där framgångsrika arbetsmodeller kunde spridas.

– Utan det civila samhället skulle det omfattande arbetet med EU-medborgare i Sverige och i hemländerna inte finnas. Det här är ett bra sätt att samla många goda krafter på ett ställe för att ta del av forskning och exempel på insatser som görs för att förbättra EU-medborgarnas situation när det gäller försörjning, utbildning, boende och mänskliga rättigheter, säger Emil Mattsson, direktor i Räddningsmissionen. 

Under konferensen träffades en grupp EU-medborgare som antingen försörjer sig på tiggeri eller nyss har gjort det. De diskuterade en framtida organisation för att kunna bli en gemensam röst i frågor som berör deras egen situation. 

Deltagarna i konferensen fick ge synpunkter på ett förslag till teologisk plattform och värdegrund i solidaritet med utsatta EU-medborgare  som Anna Katin Hammar, präst i Svenska kyrkan, och Emil Mattsson,  arbetat fram.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.