Lovsång i nytt perspektiv

-Våra väggar är impregnerade av alla dem som gått före. Det sa musikern och psalmförfattaren Per Harling vid en heldag om musiken i frikyrkorna som Bilda Öst arrangerade i Stockholm i helgen.

Per Harling menar att församlingssång är som något som hjälper människor både att förstå livet och Guds närvaro.Han definierar psalmsång som lovsång men anser att man kan tala om olika former av lovsång, till exempel karismatiska gruppers lovsång, eller Taizésånger som vänder sig mot de inre källorna i människor. - Men vi får inte glömma långfredagens klagosånger.

-För det måste finnas ord och toner så att vi kan ropa ut vår vanmakt när katastrofen kommer. För det gör den till alla människor. Det finns också en brist på psalmer som är relevanta för vårt moderna storstadsliv.

- I Sverige bor 85 procent av alla invånare i städer, om man definierar en stad som en ort med mer än 15 000 invånare, ;ändå finns bara två psalmer i den vanliga psalmboken och en i tillägget som berör stadsliv, säger Per Harling. Sen konstaterar han att det heller inte finns mycket som handlar om exempelvis miljöhot och skandalöst lite från södra halvklotets sångtradition.

Ändå skrivs det väldigt mycket musik för frikyrkorna idag. Men då handlar det mycket om vad vi i dagligt tal definierar som lovsång. En kollektiv sång, som Per Harling beskriver som en sjungande Kristi kropp, där bland annat Hillsongförsamlingarna;är ett bra exempel. Och lovsångspastor Eric Liljero från Hillsong berättade att man där skapar 2-3 nya lovsånger i veckan.

Både han och Per Harling överens om att det mesta av det nyskrivna materialet inte håller måttet teologiskt. Mycket, 90 procent kanske,handlar om Jesus på tronen, precis som det faktiskt gjorde på 1800-talet, medan bara omkring 10 procent handlar om andra sidor av guddomen, till exempel Skaparen. Musikförläggaren Lars Petersson definierar för sin del lovsång, eller evangeliserande sång, som ett gensvar till Gud. Människans högsta syfte är att ära Gud och njuta av honom för evigt.

Lars Petersson har varit med ända sedan begreppet modern lovsång exploderade med kristna popband som Jerusalem eller Fredag. Men han berättar att den kristna pophajpen egentligen inte ledde någonstans. Med undantag av Fredag nådde musiken inte utanför kyrkan, och samtidigt fanns kanske inte alltid en rak linje mellan de kommersiella framgångarna och detta att förmedla tro. Liksom sina kollegor efterlyser han en vision för den moderna lovsången.

Annika Ahlefelt

Läs mer i Sändaren på onsdag.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.