Lövin: ”En av Miljöpartiets stora segrar försvann med Alliansens budget”

Isabella Lövin (MP) är Sveriges biståndsminister åtminstone fram till i mars nästa år, då extravalet går av stapeln, men hon får en tuff uppgift som ingen annan biståndsminister har ställts inför. Hon är tvungen att arbeta med en budget för bistånd som tillhör oppositionen, och som dessutom är mindre än föregående års biståndsbudget.

   - Alliansens budget ger oss 500 miljoner mindre till bistånd. Det tillskottet var en av MP:s stora segrar i budgetdebatten som nu försvinner. Vi lade till 500 miljoner på biståndsramen, den föreslagna gränsen.

   - Men det är fortfarande vi som är regering, vi sitter kvar och jag har all ambition att sitta kvar även efter mars trots detta.

Så sade Isabella Lövin på ett frukostseminarium arrangerat av FUF, Föreningen för Utvecklingsfrågor. Hon berättade bland annat om ett eget exempel på varför bistånd och en satsning på klimatet är så viktigt – Bangladesh som hon nyligen besökt.

   - Bangladesh ligger i medeltal på en meter över havsytan, och skulle klimatpåverkan fortsätta som den gör nu så kommer 17 procent av landet att ligga under vatten. Det betyder att cirka 80 miljoner människor kommer att tvingas till flykt bara från Bangladesh. Det är 30 miljoner mer än de som är flyktingar världen över i dag.

Den politik som regeringen vill driva i biståndsfrågan beskriver hon som att den det närmaste året kommer att fokusera på Post 2015, två av de stora klimat- och biståndsrelaterade konferenserna som kommer att hållas under nästa år, samt inför klimatmötet i Paris i december. Det är enligt henne en chans som förmodligen aldrig kommer att dyka upp igen, tre så stora och viktiga konferenser under samma år.

   - FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon sade i sin sammanfattande rapport att det här är ett tillfälle som inte återkommer i denna generation, och jag håller med honom. Han skriver även att vi måste förändra vår syn på hållbarhet och ekonomi för att rädda vår planet, vi måste förändra vårt sätt att leva.

   - Det känns skönt att det inte är bara vi i Miljöpartiet, som ofta beskylls för att vara emot tillväxt, som ställer frågor om tillväxten verkligen är det viktigaste, säger Isabella Lövin.

Jakob Romeborn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.