Lööf kände sig hemma med ekumenik och landsbygd

Annie Lööf trivdes med formatet på Vårgårda möte. – Valrörelsen handlar så mycket om ord mot ord, hårda debatter och pajkastning. Här finns det plats för ett helt annat perspektiv, sa hon vid kvällens utfrågning.

 

Annie Lööf kände sig hemma i ”landsbygdsmetropolen Vårgårda”, som påminner om hennes egen hembygd i Värnamotrakten. Det blev en smått uppsluppen stämning när utfrågare Britta Hermansson drog igång samtalet och undrade om Annie Lööf tordes lyssna på partiledarsatirerna i Godmorgon världen i P1.

– Nja, det fixar jag inte riktigt, tillstod Lööf.

– Då vill jag uppmuntra dig att inte lyssna, kontrade Hermansson blixtsnabbt.

Men allvaret i samtalet tilltog och partiledaren lyste av engagemang när hon fick tala om miljöfrågor med särskilt fokus på mat. Partiets nya förslag om ett ”nationellt matlyft”, med krav på de offentliga kökens upphandling var något hon uppehöll sig kring länge.

– Vi kan påverka genom vilka val vi gör i butiken. Själv köper jag alltid närodlat, svenskt och, om möjligt, ekologiskt.

När Annie Lööf får lyfta blicken bortom valrörelsen, långt mycket längre in i framtiden, så är det ett hållbart samhälle hon drömmer om. Även här fungerar maten som en tydlig symbol för hur mänskligheten kan arbeta för hållbarhet.

– Att äta billigt kan stå oss dyrt i längden. Köttindustrin pumpar in antibiotika i förebyggande syfte som leder till antibiotikaresistens som gör att människor i världen dör av infektioner. Det måste vi väga in när vi står i matbutiken. Vi kan genom en konkret handling i det lilla ändå göra stor skillnad.

Annie Lööf ser också kyrkan som en kraft i samhället, i synnerhet när det gäller att fokusera på värderingar och arbeta långsiktigt.

– Kyrkan lyfter värderingar, bortom partidebatter om kronor och ören. Jag var så stolt när kyrkorna i Småland ringde mot främlingsfientlighet när nazister demonstrerade. Kyrkan har en viktig roll att spela för att markera människors lika rätt och värde.

Själv var Annie Lööf heller inte främmande för sammanhanget under det frikyrkligt organiserade mötet i Tångahallen i Vårgårda. Som barn var det kör, scouter och ungdomsaktiviteter i flera olika kyrkor. För en levande landsbygd krävs att människor engagerar sig och arbetar tillsammans. Annie Lööf brinner för entreprenörskap och talar gärna om detta ”eftersom jobben är valets viktigaste fråga”. Men entreprenörskap är så mycket mer än aktiebolag och eget företagande, menar Lööf.

– Entreprenörskap handlar om kreativitet och initiativ. Det gäller också den som är anställd – och kanske pastor! Vågar man tro på sina drömmar kan man nå dit.

Anna Hagnell

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
En fråga som C driver hårt är uppluckringen eller t o m avskaffandet av LAS. Men då förbises den kanske viktigaste aspekten hos LAS: Om jag blir uppsagt enligt LAS turordningsregler, då är jag "nollställd" inför en ny arbetsgivare, att ha fått sparken var "force majeure", inte mitt fel. Utan LAS måste jag förklara för en presumtiv arbetsgivare varför just jag fick sparken. Vilken uppförsbacke!

 

Till minne

Söndagsservice