Nyhet

Löftesrik regeringsförklaring

Regeringen satsar 750 miljoner kronor på en rad rättsvårdande myndigheter, avslöjade statsminister Stefan Löfven (S) i den regeringsförklaring han höll under riksmötet. Strax efter att kungen förklarat riksmötet öppnat äntrade statsministern talarstolen.

- Flera brott ska klaras upp. Det blir svårare att vara kriminell i Sverige, sade han bland annat och berättade att regeringen satsar ytterligare 750 miljoner kronor för att förstärka bland annat SOS Alarm, Tullen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

Statsministern lyfter även fram de äldres situation i regeringsförklaringen. Han pekade på högre bostadstillägg och billigare tandvård.

- Detta är inte snällhet — det är vårt moraliska ansvar. Välfärden ska finansieras gemensamt och solidariskt.

Han tog även upp frågan om vinster i välfärden, miljö och klimat.

Statsministern berörde också rasismen och Nordiska motståndsrörelsen.

- Vi har en skyldighet att minnas, för minns vi inte historiens övergrepp, så kan våldet och hatet segra igen. Då sluts en annan cirkel

- Det finns grupper i vårt land som är räddare än någonsin. Säkerheten för minoritetsgrupper och religiösa lokaler ska höjas. Arbetet för transpersoners rättigheter stärks. Skyddet ökar mot hat- och hetsbrott.

Han beskrev den ekonomiska politiken som regeringen fört som framgångsrik, bland annat att budgetunderskottet på 60 miljarder kronor under mandatperioden vänts till ett stort överskott.

- Arbetslösheten har pressats tillbaka. 200000 fler går till jobbet, sade han.

Han påpekade dock att terrorism och klimatförändringar försämrat den säkerhetspolitiska situationen

Löfven pekade bland annat på kärnvapenhotet från Nordkorea, den humanitära krisen i krigets Syrien och klimatkrisen. Statsministern uppgav att Sveriges säkerhetspolitiska linje liggerfast.

Detta är Löfvens fjärde regeringsförklaring, och en onödigt positiv sådan tyckte både samarbetspartners och meningsmotståndare.  

- Stefan Löfven var lite för nöjd. Det är fortfarande så i Sverige att vi har för stora klyftor, vi har många som har svårt att klara sig på sin pension, sade vänsterledaren Jonas Sjöstedt om regeringsförklaring.

- Det görs mycket bra, inte minst i samband med budgetsamarbetet med oss, men tonen var lite för nöjd tycker jag, fortsätter han.

Sjöstedt skulle gärna ha sett att de rika får bidra mer via skattesystemet.

Sjöstedt konstaterade att Löfven inte nämnde något om underskrivandet av det internationella förbudet mot kärnvapen.

- Jag undrar om han är på väg att vackla i den frågan?

Centerpartiets ledare Annie Lööf ansåg för sin del en finansiering av alla löften.

 - Det var ju ett tal om allt till alla, som ska finansieras med höjda skatter på jobb och företagande, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf om statsministerns regeringsförklaring.

- Det här är ju någonting som gör att Sverige inte hålls samman, utan snarare ser vi hur klyvningen ökar.

TT: Allt till alla, är inte det bra?

- Allt till alla är väldigt bra, men det ska finansieras också. /TT

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar